Sezgin Baran Korkmaz'ın avukatı Doç. Dr. Murat Volkan Dülger, müvekkilinin Avusturya’da tutuklanarak cezaevine gönderilmesiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Murat Dülger, Viyana'daki mahkemenin Sezgin Baran Korkmaz hakkında yetkisizlik kararı verdiğini ve bir sonraki mahkemenin 14 gün sonra Korkmaz'ın yakalandığı yer olan Wels’te yapılacağını söyledi.

Müvekkilinin Türkiye'de yargılanmasını ve Türkiye'ye iadesini istediklerini belirten Dülger, "14 gün sonraki mahkemede iade edilip edilmeyeceği yönünde bir karar verilmeyecek. İade süreci biraz uzun bir süreç. Wels'teki mahkeme, eğer iade kararı oluşursa bu sürecin gözaltında mı yoksa serbest olarak mı geçireceğine karar verecek" dedi.

Öte yandan Viyana Başsavcılığı, yetkisizlik nedeniyle dosyayı Wels Savcılığı'na nakletmek istedi. Ancak mahkeme buna ilişkin kararını açıklamadı. Mahkemenin, bir dahaki duruşmanın Wels Kasabası'nda yapılmasına ilişkin kararının kesin olmadığı, bunu Viyana Başsavcılığı'nın talep ettiği ortaya çıktı.

5 TEMMUZ'A KADAR TUTULACAK

Hakkındaki gözaltı kararı “iade talebine ilişkin süreç neticelenene“ ve ilk etapta 5 Temmuz'a kadar uzatılan Sezgin Baran Korkmaz'ın, ya ABD'ye gönderileceği ya da hakkında halihazırda dava olmadığı için serbest bırakılacağı sanılıyor.
Viyana Mahkemesi Ceza Hakimliği, Korkmaz'ın “yakalanması ve iade talebinin ABD'den geldiğini, Türkiye'nin bir talebinin mahkemeye ulaşmadığını“ açıklarken, Türkiye'nin iadeye ilişkin başvurusunun, Adalet Bakanlığı ve Dışişleri aracılığıyla, Avusturya Dışişleri'ne ulaştığı belirtilmişti.

ABD, İDDİANAMESİNİ AÇIKLADI

ABD Adalet Bakanlığı, kara para aklama suçlamasıyla Avusturya'da tutuklanan Sezgin Baran Korkmaz hakkında iddianame hazırlandığını açıkladı. İddianamede Korkmaz, 'Kingston kardeşlerin' Amerikan Hazine Bakanlığı'nın dolandırarak elde edilen paranın 133 milyon dolardan fazla kısmını aklamakla suçlanıyor. Korkmaz'ın yıllarca hapsi istenirken, kara para aklama işlemlerinde ortaklık kurduğu Kingston kardeşleri de kandırmaya çalıştığı iddia ediliyor.

Müzisyen Zeyrek'ten gençlere tavsiye: "Herkes bir enstrüman çalmayı denemeli" Müzisyen Zeyrek'ten gençlere tavsiye: "Herkes bir enstrüman çalmayı denemeli"

İddianamede, Korkmaz'a kara para aklama suçlaması, 10 ayrı elektronik dolandırıcılık suçlaması ve resmi bir işleme engel olma suçlaması yöneltiliyor. Korkmaz'ın suçlu bulunması halinde kara para aklama suçlamasından en fazla 20 yıl, elektronik dolandırıcılık suçlamalarının her biri için 20'şer yıl, resmi bir işleme engel olma suçlaması için de beş yıl hapsi isteniyor.

ABD Adalet Bakanlığı'nın iddianamesinde, Korkmaz'ın Türkiye ve Lüksemburg'da kontrol ettiği banka hesapları üzerinden, ABD'de Jacob Kingston, Isaiah Kingston ve Levon Termendzhyan'ın Hazine Bakanlığı'nı dolandırarak elde ettiği kara paranın 133 milyon doların üzerindeki bir kısmını akladığı belirtiliyor.

İddianameye göre, Korkmaz, Kingston kardeşler ve Termendzhyan dolandırıcılıktan elde ettikleri para ile Borajet'i, Türkiye ve İsviçre'de bazı otelleri, Queen Anne isimli bir yatı ve İstanbul Boğazı'nda bir daireyi satın aldı. 

İddianamenin çarpıcı kısımlarından bir diğeri de, Korkmaz'ın Kington kardeşleri de dolandırmaya çalıştığı iddiası. Buna göre Sezgin Baran Korkmaz, ABD'li kardeşleri, ismi verilmeyen Amerikan hükümeti yetkilileri aracılığıyla, federal büyük jüri soruşturmasından ve para cezası davalarından korumayı vaat etti.

ABD Adalet Bakanlığı'nın açıklamasında, Korkmaz'ın Utah'ta mahkemeye çıkarılması için iadesinin isteneceği belirtildi.