Çekilme kararının “derin bir hayal kırıklığı” yarattığını belirten ABD Başkanı Biden, Türkiye'nin sözleşmeden çekilmesinin 'küresel çapta kadına karşı şiddete son vermeyi amaçlayan hareket için cesaret kırıcı bir geri adım' olarak niteledi.

Biden'ın imzasın taşıyan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Dünya çapında, bu sözleşmeyi ilk imzalayan ülke olarak Türkiye'deki kadın cinayetlerindeki artış da dahil, ev içi şiddet vakalarında artışa tanıklık ediyoruz. Ülkelerin, kadınlara karşı şiddete son vermeye bağlılıklarını güçlendirmeleri ve yenilemeleri gerekir, kadınları korumayı ve saldırganlardan hesap sormayı amaçlayan uluslararası sözleşmelerden çekilmeleri değil. Bu, küresel çapta kadına karşı şiddete son vermeyi amaçlayan uluslararası hareket için cesaret kırıcı bir geri adım."

AB'DEN TÜRKİYE'YE ÇAĞRI

Kundaklama sonucu yangın: 4 kişi hayatını kaybetti Kundaklama sonucu yangın: 4 kişi hayatını kaybetti

Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararına Avrupa'dan tepki gelmeye devam ediyor. Kararın açıklanmasından bir gün önce Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la görüşen Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, "Kadınlar, onları koruyan güçlü bir yasal çerçeveyi hak ediyor" dedi. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borell, Türkiye'ye sözleşmeye dönme çağrısı yaptı.

Türkiye'nin kadına karşı şiddeti engellemeyi amaçlayan İstanbul Sözleşmesi'nden cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle çekilme kararına uluslararası tepki dinmiyor. Kararın açıklanmasından bir gün önce Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la görüşen Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, "İstanbul Sözleşmesi'ni destekliyorum" açıklaması yaptı.

Ursula von der Leyen, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Kadınlara karşı şiddet hoşgörülemez. Kadınlar, onları koruyan güçlü bir yasal çerçeveyi hak ediyor. İstanbul Sözleşmesi'ni destekliyorum ve bütün imzacılara [anlaşmayı] meclislerinde onaylamaya çağırıyorum" dedi.