Brett McGurk 'Bölge 2018'in başından beri bir düzine askeri üs ile Türkiye tarafından korunmaktadır' dedi. 

ABD’nin 2015 - 2018 yılları arasında IŞİD'le Mücadele eski Özel Temsilciliği görevini yapan Brett McGurk, QSD'nin istihbarat desteğiyle ABD tarafından öldürülen IŞİD lideri Ebubekir el Bağdadi’nin saklandığı yere ilişkin Türkiye’nin yapması gereken açıklamalar olduğunu yazdı. 

The Washington Post’un “Kuzeybatı Suriye'nin derinliklerine yapılan baskın, ABD Özel Kuvvetleri'nin inanılmaz profesyonelliği ve operasyonlarını hedefleyen istihbarat analistleriyle bir kez daha kendinden bahsettiriyor. Öte yandan bu operasyonun detayları Suriye konusunda daha geniş gerçeklerin de altını çizerken, bu ay ABD'nin Suriye'nin kuzeydoğusundan ani çekilişi ile neler kaybettiğimizi vurguluyor” sözleriyle verdiği McGurk’un değerlendirmesi şöyle: 
 
“Bağdadi kolaylıkla yerine yenisi konulabilecek bir lider değil. Bağdadi, bir Müslüman halifesi olarak benzersiz dini sicil ortaya koydu ve kendini halife ilan etmesi ile binlerce yabancı savaşçının Suriye'ye akmasını ve harekete geçmesini sağladı. Halefi Irak ve Suriye'de İslam Devleti'ni canlı tutacak - IŞİD'in bu topraklarda 10 bin kadar savaşçısı bulunmaktadır - fakat IŞİD, beş yıllık sürekli baskıdan sonra zayıflayan ve topraklarını tutamayan bir örgüt haline gelmiştir. 
 
Bu dönem elde edilen başarıyı sağlamlaştırmak ve Bağdadi bileşenlerinden ne gibi hazine değerinde istihbarat sağlandığını belirleyip ona göre hareket etmek için harika bir zaman olabilirdi. Analistlerimiz şu anda bu istihbarat üzerine çalışıyor ve bu bilgilerle Suriye, Irak ve başka yerlerdeki uyuyan hücrelere ulaşmaya çalışıyor. Fakat Suriye'den ani çekilmemiz bu bilginin kullanılmasını zorlaştıracak. ABD Özel Kuvvetleri Avrupa’ya büyük saldırıların organize edildiği Rakka ve Mınbiç de dahil olmak üzere İslam Devleti’nin eski kalelerini gözeten pozisyonlarını çoktan terk etti. Bu alanlar şimdi Rusya ve Beşşar Esad rejimi tarafından kontrol ediliyor,  hedeflenebilir bilgiler üzerinde harekete geçme ihtimalimizi engelliyor."