Deutsche Welle’nin AB diplomatlarına dayanarak verdiği habere göre, Almanya Başbakanı Angela Merkel, sığınmacı sorununun çözümünde önceliğin Türkiye ile işbirliğine verilmesi yönündeki tezini kabul ettiremedi. Merkel karşıtları, sığınmacıların AB ülkeleri arasında belirli bir kontenjan esasına göre değil, gönüllü ülkeler arasında dağıtılmasında ısrar etti. Zirvede Avusturya başta olmak üzere, sığınmacıların Avrupa yolunda kullandığı Balkan güzergahında bulunan ülkeler sınır kontrollerini sürdüreceğini bir kez daha ortaya koydu.

Merkel yeni zirve önerdi

DW, bunun üzerine Merkel’in zaman kazanmak amacıyla iki haftaya kadar Türkiye ile yeni bir zirve yapılması önerisini getirdiğini yazdı. Önerinin kabul edilmesi üzerine Mart başında Türkiye ile AB arasında yeni bir zirve yapılması konusunda anlaşma sağlandı.

Mart zirvesinde karar verilecek

Almanya Başbakanı Merkel, Avrupa Birliği ile Türkiye arasında sığınmacı krizi konusunda uzlaşmaya varılan eylem planının başarılı olup olmadığına dair Mart’a kadar karar verileceğini söyledi. Merkel, geçtiğimiz Kasım ayında Türkiye ile üzerinde anlaşmaya varılan eylem planına devamedileceği yoksa bunun dışında yeni politikalarbelirleneceğine Mart zirvesinde karar verileceğini vurguladı.

Merkel’in umudu NATO gemileri

Spiegel Online, eleştirilere reğmen politikasında ısrar eden Merkel’in, kısa bir süre önce kabul edilen NATO gemilerinin Türk sahil güvenlik birimleriyle Ege’de sığınmacılara karşı yapacağı devriyenin sığınmacıların Avrupa’ya kaçışını engelleyeceğini umduğunu yazdı.