Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve AB Komiseri Cecilia Malmström Türkiye, AB Gümrük Birliği anlaşmasının 20. Yılında tekrar güncellenmesi için görüştüler ve alınan ortak karar sonunda Gümrük birliğinin güncellenerek yenilenmesi için ilk adım atılmış oldu.

Avrupa Komisyonu Berlaymont binasında düzenlenen ortak basın toplantısında Türkiye ile Gümrük Birliği anlaşması imzalanmasından bu yana geçen 20 yılın sonunda tekrar gözden geçirilip güncellenmesi için ilk adımın atıldığı açıklandı.

Ticaretten sorumlu AB Komiseri Cecilia Malmström düzenlenen ortak basın toplantısında yaptığı konuşmada Türkiye ile Gümrük Birliği anlaşmasının tekrar gözden geçirilip güncellenmesi gerektiği konusunda ortak karar aldıklarını dile getirdi.  

Düzenlenen ortak Basın toplantısında konuşan Bakan Zeybekci, "Bu gün burada önemli bir toplantı için bir araya geldik. AB Türkiye arasında 20 yıl önce imzalanan Gümrük Birliğinin güncellenmesi için bir araya geldik. Tam üyelik yolunda bir adım olarak Gümrük Birliği Ülkemizin Ekonomisine pek çok katkılar sağlamıştır, fakat Gümrük Birliğinin Dünya genelinde gelişen olaylar karşısında tekrar güncellenmesi konusunda ortak karar aldık. Türkiye olarak süreçten temel beklentimiz, İlk olarak Gümrük Birliğinin eşit bir ortağı olarak AB'nin danışma ve karar alma mekanizmalarına etkin katılımının sağlanmasıdır. İkinci olarak serbest ticaret anlaşmalarına uyum kapsamında yaşanan sorunlara kalıcı bir çözüm bulunmasıdır ve son olarakta Karayolu kotalarınında kaldırılmasıdır. Söz konusu sistemik problemlere çözüm bulurken, ticari ilişkilerimizin Tarım, Kamu alanları ve hizmetler alanında da geliştirerek derinleştirilmesi amaçlanmıştır. Diğer en önemli hedefimiz Türkiye'nin Trans Atlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı TTIP'e dahil olmasının sağlanmasıdır. Gümrük Birliğinin güncellenmesi  AB Entegrasyonumuzu derinleştirecek ve Türkiye AB Ekonomik ilişkilerimizin sınıf atlamasına katkı sağlayacaktır" dedi.

AB Yetkilileri ile görüşmeleri sonrası Bakan Zeybekci basın toplantısı düzenleyerek açıklamalarda bulunacak.