Deutschlandfunk’un haberine göre, “Biz vize muafiyeti konusunda şartlar ortaya koyduk. Bu şartların yerine getirilmesini önemsiyoruz” diyen Juncker, aksi durumda vize muafiyetinin gerçekleşmeyeceğini söyledi.

Türkiye’yi verilen sözleri yerine getirmeye çağıran AB Komisyonu Başkanı, Türkiye tarafından dillendirilen sığınmacıların tekrar Avrupa’ya gönderileceği yönündeki ifadeler için ise şantaja izin vermeyeceğine dikkat çekti.

Türkiye’nin terörle mücadele yasalarının değiştirilmesi de dahil taahhütlerini yerine getirmemesi durumunda Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasında imzalanan göçmen anlaşmasının çökebileceğine dikkati çeken Juncker, vize serbestisi için 72 kriter belirlediklerini bunlardan 65 numaralı kriterin Türk hükümetinin terörle mücadele yasasını gözden geçirmesini öngördüğünü hatırlattı.

“Türk hükümetiyle anlaşmaya vardık ve başbakanın görevden ayrılacak olması Türkiye ile AB arasında varılan anlaşmaların göz ardı edilmesine neden olamaz” diyen Juncker, “Şartların yerine getirilmesine büyük değer veriyoruz. Yoksa Türkiye ile AB'nin imzaladığı anlaşma gerçekleşmeyecek. Eğer Sayın Erdoğan, Türkleri Avrupa'ya serbest seyahat etme hakkından yoksun bırakmaya karar verirse, bunu Türk halkına açıklamak zorunda. Bu benim sorunum olmayacak, bu onun sorunu olacak" diye konuştu.