Başka ülkelerde de referandum olabilir, istifa etmeyi hiç düşünmedim, Çıkıldı bitti- İngiltere’ye ayrıcalık olmayacak

Alman Bild gazetesine konuşan Juncker, “İngiltere’nin birlikten çıkması sonun başlangıcı mı?” sorusuna,”Tabi ki hayır. AB, onlarca yıllık tecrübesiyle krizlerin üstesinden gelmesini ve güçlenerek çıkmasını bilmiştir. İngiliz halkının ayrılma kararına üzüldüm ancak, kararı saygıyla karşılıyorum." dedi.

Junker konuşmasının devamında, "Şimdi önemli olan, bizim Avrupa’da insanların ne istediklerine konsantre olup çözüm bulmaktır. Yatırımları arttırmak, istihdam yaratmak ve vatandaşlarımızın güvenliğini birlikte sağlamak durumundayız. AB ailesi belki mükemmel değil, ancak insanları barış, özgür ve refah içerisinde yaşatmak amacıyla Avrupa ülkelerini bir masa etrafında toplamak için en iyi şey. Bu masada İngiltere’nin eksikliğini hissedeceğiz” ifadelerini kullandı.

Çıkıldı bitti

İngiltere’yle bundan sonra nasıl bir ilişki kurulacak, özel bir statü verilecek mi? Sorusuna “Çıkıldı bitti” diye karşılık veren Juncker,”Bu durumda AB anlaşmaları çok açık. 50.madde birlikten çıkmayı düzenliyor ve burada yeniden müzakereler yok. Şimdi temiz bir ayrılık gerçekleştirilmeli. İnsanlar ve şirketler hukuk güvenliği bekliyor. İleri de yeniden bir üyelik olup olamayacağına 27 ülkenin karar vermesi lazım. Ayrıca İngiltere’nin ne istediğine kendisinin karar vermesi lazım. Ayrıcalık kesinlikle olmaz” dedi.

Başka referandumlar olabilir

Juncker,”Başka ülkelerde de referandum olmasından endişe ediyor musunuz?” sorusuna ise,”Bu tabiki olmaz diyemeyiz. Popülistler AB karşıtlığı için her türlü fırsatı kullanmak isteyeceklerdir. İngiltere’nin AB içerisindeyken ekonomik, sosyal ve dış politika açısından daha iyi olduğunun kısa sürede ortaya çıkması, çıkma yönündeki görüşleri çabucak sonlandıracaktır” diye konuştu.

AB Komisyon Başkanı Juncker,”Siz görev süresinde birlikten ayrılma yaşanan ilk başkansınız. Kendinizi bunda sorumlu tutuyor musunuz” şeklindeki soruya ise şu karşılığı verdi:

İstifayı hiç düşünmedim

“İnsani açıdan kişisel olarak çok üzgünüm, çünkü yıllar içerisinde çok değerli İngiliz görevlileri tanıdım. Bu nedenle İngiltere ile adil bir müzakere olması için gece gündüz çabaladım. Komisyon, yetkimiz dâhilinde olan her şeyi yaptı.”

Juncker, istifa etmeyi düşünüp düşünmediği sorusuna “hayır, hiçbir zaman” karşılığını verdi.