Toplantıda AB tarafından 'yasadışı' olarak nitelendirilen Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de doğal gaz arama faaliyetleri, insan hakları ihlalleri, Ayasofya, Ankara'nın Libya’daki rolü ve göçmen krizine karşı Avrupa Birliği'nin alacağı tutum değerlendirilecek.

Toplantı öncesinde gazetecilerin sorularını cevaplayan dışişleri bakanları Ankara'ya karşı daha sert bir tutum sergilemeyi planlıyor ancak bu görüşmeden yaptırım kararı çıkması beklenmiyor.

Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, "Ayasofya ile ilgili ağır bir darbe söz konusu. Ayasofya İstanbul'a Hristiyan bir katedral olarak inşaa edildi. Papa ve daha birçok kişi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a konu ile ilgili üzüntülerini dile getirdi." dedi.

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde ise, 'insan hakları ve demokrasi konusunun da ele alınacağını' ifade etti.

Avrupa Birliği Dışilişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB-Türkiye ilişkilerinin zor bir süreçten geçtiğini söyledi.

Geçtiğimiz günlerde Doğu Akdeniz’de Türk gemilerinin bir Fransız gemisini taciz ettiği iddia edilmiş, Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian Türkiye’ye karşı yeni yaptırımlar uygulanmasını talep etmişti.

Euronews'in haberine göre Fransa ile Türkiye arasında yaşanan kriz Paris tarafından NATO’ya da taşınmıştı.

Borrell, AP Parlamenterlerinin sert eleştirilerine maruz kaldı

Geçtiğimiz hafta Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu'nda Türkiye oturumu yapıldı. Oturumda Avrupa Dışilişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell sorular karşısında zor anlar yaşadı. Kimi Avrupa Parlamenterleri insan hakları ihlalleri ve yaşanan sorunlardan dolayı Türkiye'ye yönelik fonların ve yardımların ayrıca diyaloğun tamamen kesilmesini talep etti. Türkiye'ye ziyaret gerçekleştiren Josep Borrell ise 2007 yılından bu yana Türkiye'ye aktarılması planlanan fonlarda 1 milyar 300 milyon euroluk kesinti yapıldığını söyledi.

Türkiye'ye geçtiğimiz günlerde yaptığı ziyaretle ilgili konuşan Avrupa Birliği Dışilişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell Avrupa parlamenterlerinin sert eleştirilerine maruz kaldı.

Geçtiğimiz hafta Brüksel'de toplanan Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu, Türkiye'deki sığınmacıları desteklemek için yürütülen projelere 485 milyon euro ek kaynak sağlanmasını onayladı.