Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sonbaharda Almanya'ya düzenleyeceği bildirilen resmi ziyaret, Alman medyasında tartışılmaya devam ediyor.

Almanya'nın yüksek tirajlı gazetesi Bild, Erdoğan’ın ziyaretine ilişkin haberinde Alman hükümetinin Erdoğan’ı devlet töreniyle karşılayacak olmasını eleştirdi.

Alman Adalet Bakanı Heiko Mass ise gazeteye yaptığı açıklamada ‘Zor bir komşu ile bütün ilişkileri kesme gibi bir gerekçe beni kesinlikle ikna etmiyor’ dedi.

“ELİ KANLI DEVLET BÜYÜKLERİNİ KIRMIZI HALILARLA KARŞILADIK”

Avrupa Birliği (AB) Dış Politika uzmanı Elmar Barok da konuya ilişkin yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Almanya ziyaretini doğru bulduğunu ifade ederek ‘Biz eli kanlı devlet büyüklerini, liderleri bu ülkede kırmızı halı ile karşıladık. Eğer sadece demokratlarla konuşmuş olsaydık, Almanya uluslararası politikada yalnızlığa mahkum olurdu’ dedi.

"GERİLİMDE AZALMA GÖRÜLÜYOR"

Alman Bild gazetesinin haberinde Türkiye’de son günlerde yaşanan tutuklamalara rağmen iki devlet ilişkilerinde gerilimde azalmanın olduğu bilgisine yer verilirken OHAL’in kaldırılmasının ardından yaşananlara da dikkat çekiliyor. Haberde, OHAL sonrasında Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri ve  yeni yasal düzenlemelerle değiştirilen Terörle Mücadele Yasası’nda gözaltı süresinin on iki güne kadar çıkarıldığı ve şüpheli kişilerin pasaportlarına el konulduğu bilgisi de veriliyor.

Haberde dikkat çeken bir nokta ise Almanya, Fransa Rusya ve Türkiye arasındaki yakınlaşmanın nedenlerine ilişkin bilgi verilmesi, Yakınlaşmanın perde arkasında Suriye’deki sorunlar olduğu belirtilirken, ‘Almanya, Fransa ve Rusya diktatör Esad’a göre Erdoğan’ı hala bölgede güvenilir bir partner olarak görüyor’ yorumuna yer veriliyor.

DAVET SEÇİMLER ÖNCESİNDE YAPILDI

Bild’in haberinde, Erdoğan’a söz konusu davetin Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier’dan gittiği bilgisi de yer alıyor.

Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier'in sözcü vekili Esther Uleer yaptığı açıklamada Türkiye Cumhurbaşkanı'na yönelik davetin uzun süre önce yapıldığını, ancak ziyaret için henüz kesin bir tarih belirlenmediğini kaydetti.

Almanya Türkiye Cumhurbaşkanına yönelik davetini 24 Haziran seçimleri öncesinde yapmış. Cumhurbaşkanı Steinmeier, ikili ilişkilerde güven bunalımının aşılması ve normalleşme sürecinin başlatılması için Türkiye'nin ziyaret isteğini iletmesinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'a resmi davet göndermiş, ancak Haziran ayında Türkiye'de erken seçimlere gidilmesi kararının ardından ziyaret planının seçim sonrasına bırakılması kararlaştırılmıştı.

“KİRLİ İŞBİRLİĞİNE HAYIR”

Almanya Federal Meclisi Sol Parti Milletvekili Sevim Dağdelen, Erdoğan’ın Almanya ziyaretine ilişkin konuştu. Erdoğan’ın ziyaretiyle 'Almanya’nın terör destekçisi birini karşılayacağını' iddia eden Dağdelen, "Diyaloğa evet ancak kirli işbirliğine hayır" dedi.

Dağdelen konuyla ilgili şunları söyledi:

“Türkiye’ye Silah ihracı, Rhein metall ortaklığı üzerinden Türkiye’de panzer fabrikasının kurulması ve milyonlarca euroyu bulan ekonomik yardım derhal durdurulmalıdır. Merkel de Erdoğan’a Almanya’da özellikle azınlıklar ve farklı düşünenlere karşı faaliyetlerine son vermesi gerektiğini söylemelidir. Erdoğan yanlılarının Almanyalı Osmanlılar örgütlenmesinde olduğu gibi Almanya’daki faaliyetleri buradaki demokratik sistemin kendisini de tehlikeye itmektedir. Buna dikkat çekilmeli.”

Dağdelen ayrıca Merkel’in Alman pasaportuna sahipTürkiye’deki tutukluların derhal serbest bırakılması gerektiğini Erdoğan’a açıkça bildirmesi gerektiğini de sözlerine ekleyerek "Alman Parlamentosu olarak Türkiye’nin Suriye’ye yaptığı sınırötesi operasyonun uluslararası hukuka aykırı olduğu deklere edilmelidir" dedi

Süheyla Kaplan