AABF’ye bağlı dernek üyelerinden  bazıları sosyal medyada yaptıkları açıklamalarda Alevi derneklerinin çoğunlukta olmasına rağmen dernek afişlerinin ve flamalarının olmamasını eleştirirken, PKK’nın tüm uyarılara rağmen bayraklarını ‚ bilinçli olarak’ indirmediklerini ve PKK’lı bir grup gencin mitinge gölge düşürmeye çalıştığını ileri sürdü.

TURGUT ÖKER: GÜN FAŞİZME VE IRKÇILIĞA KARŞI MÜCADELE GÜNÜ

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu ( AABF) Onursal Başkanı Turgut Öker konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada ‚ Gün ayrışma, yarışma günü değil, faşizme ve ırkçılığa karşı birlikte mücadele etme günüdür.Resmi kaynaklara göre dünkü miting alanı 70 bin kişiyi almakta. Avrupa'nın dört bir yanından canların akın Köln'e gelmesi taktir edilecek bir davranıştır. Bu buluşmaya katkı sunan emek sarfeden o meydanı tıklım tıklım dolduran tüm canları kutluyorum. On yıllardır bir biriyle hiçbir koşulda yan yana gelmemiş toplumsal yapıların yan yana gelmesinde sorunların çıkması karşında ırkçı ve faşist çevrelerin ekmeğine yağ sürecek davranışlara girilmemelidir.



Kişi olarak o meydanda; son süreçte ceza evlerini dolduran kamu emekçilerinin, yazarların, gazetecilerin, belediye başkanlarının, 4 ay gibi kısa bir süre olsa da birlikte mücadele ettiğim HDP Milletvekilleri ve Eş Başkanlarımızın rehin alınmalarıyla ilgili görsel malzemeleri öne çıkarmamız gerekiyordu diye düşünüyorum. Ayrıca yurt dışında yürütülen mücadele ortak vatanımızda yürütülen mücadeleye katkı sunmalı ön açıcı olmalı. Bütün demokrasi, özgürlük, laiklik ve toplumsal barış için mücadele eden güçlerin yan yana gelmesine hizmet edilmeli.Bir üyemize elindeki Türk bayrağından dolayı zorbalık uygulanmasını şiddetle kınıyorum. Farklılıklara tahammül etmeyen bir zihniyetin bu tür meydanlarda yeri olamaz. Gün ayrışma, yarışma günü değil, faşizme ve ırkçılığa karşı birlikte mücadele etme günüdür’ şeklinde açıklamada bulundu.

YÜKSEL KOÇ:  'FOBİLERİMİZDEN VAZÇEMELİYİZ’

Avrupa Demokratik Kürt Toplum Kongresi (KCDK) Eş Başkanı Yüksel Koç, AABF ile miting öncesi ‚ farklı renklerin mitingte yer alması gerektiği konusunda anlaştıklarını ancak AABF’nin miting sırasında Öcalan bayrakların indirilmesi gerektiği konusundaki anonslarına anlam veremediğini söyledi.

Koç ‚ Kürtler olarak herkesin farklılıkları ile mitinge katılması gerektiğini savunduk. Fobilerimizden artık vazgeçmeliyiz. Nasıl ki CHP’liler Mustafa Kemal Atatürk’ü bir lider olarak kabul ediyorsa, Kürtler de Öcalan’ı kendilerine lider olarak görüyor. Bizler sevsek de sevmesek de nasıl Atatürk’e saygı göstermemiz gerekiyorsa, mitinge gelen diğerlerinin de Öcalan’ı sevse de sevmese de saygı duymaları gerekiyor. Renklere, bayraklara müdahale edilmesine karşıyız. Bırakın herkes farklılıklarıyla, renkleriyle yürüsün. Rojava’da nasıl farklı kimlikler birlikte yürüyorsa, ortak davalarda birlikte yürünülmeli’ şeklinde açıklamada bulundu.

GÜNAY ÇAPAN: 'CHP BU OLAYIN BİR PARÇASI DEĞİL’

CHP Köln Derneği Başkanı Günay Çapan ise CHP’nin bu olaya mal edilmemesi gerektiğini savunarak ‚Mitingten bir gün önce Yol TV’de gazeteci Veli Aydın’ın sunduğu ‚ Avrupa Notları’ programında Yurtdışı Örgütlenmeden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl, AABF öncülüğünde düzenlenen bu mitinge CHP olarak katılma çağrısı yaptı. Bu açıklama temelinde ben de örgütümle birlikte mitinge katıldım. Ancak miting alanında PKK’lıların Öcalan lehine sloganları attıklarını ve resimlerini indirmeme konusunda ısrarlı olduklarını görünce CHP olarak bayraklarımızı burada indirme kararı aldık. Sonra miting alanını terk ettik. Hatta konuşma hakkımız bile olmasına rağmen kürsüde söz almadık. CHP bu olaya mal edilemez. Bu olayı kişisel çıkarları için kötüye kullananları da kınıyorum’ dedi.

Süheyla Kaplan