AABF BAŞKANI HÜSETİN MAT’TAN RET

MAT: ‘ ERDOĞAN ONURUNA VERİLEN RESEPSİYONA KATILMAYACAĞIM’

Merkezi Köln’de bulunan Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) Başkanı Hüseyin Mat, Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’in Bellevue Sarayı’nda Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan onuruna vereceği resepsiyona davet edildiğini ancak katılmayacağını açıkladı.

Mat, Erdoğan’ı protesto yürüyüşüne katılacağını ifade ederek ‘Almanya Cumhurbaşkanı tarafından davet edilmek güzel bir şey. Ancak bizim için gerekçe önemli. Resepsiyona katılmak demek Erdoğan’ın meşruiyetini kabul etmek demektir. Resepsiyon yerine alanlarda olacağız’ dedi.

2012 yılında Almanya’nın Bochum kentinde gerçekleşen mitingten bu yana  Erdoğan’ı Almanya’ya her gelişinde Aleviler olarak protesto etme kararı aldıklarını ifade eden Mat ‘ Tekçi, ırkçı ve şeriatçı zihniyete karşı tavır ortaya koymak ve ülkemizi cehenneme çeviren demokrasi, laik ce cumhuriyet düşmanı Erdoğan’ı protesto etmek için 28 Eylül’de Berlin’de olacağım’ dedi.

ALMAN HÜKÜMETİNE SİTEM

Mat ayrıca Alman hükümeti tarafından Erdoğan’ın kırmızı halı ile karşılanmasını sert bir biçimde eleştirerek şunları söyledi: ‘ Haziran seçimlerinden önce AKP hükümeti ve Erdoğan Almanya’ya Nazi benzetmesinde bulundu. Alman gazeteleri Erdoğan hakkında diktatör benzetmesi yaptı. Son bir- iki ay içinde ne oldu da ilişkiler bu seviyeye geldi. Erdoğan’ın kırmızı halı ile karşılanmasını Aleviler olarak doğru bulmuyoruz. Türkiye’de demokrasinin kesintiye uğramasında Almanya’nın sorumluluk almasını istemiyoruz. Her devletin bazı çıkarları vardır. Ancak bu çıkarlar uzun vadede olumsuz sonuçlara yol açabilir.’

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan  28-29 Eylül tarihlerinde Almanya'ya ziyarette bulunacak. Erdoğan  ziyaret sırasında Cumhurbaşkanı Steinmeier ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bir araya gelecek.

Erdoğan 28 Eylül'de Steinmeier tarafından askeri törenle karşılanacak  ardından da onuruna verilecek akşam yemeğine katılacak.  Erdoğan ve Merkel arasındaki görüşmelerin gündemi konusunda Türk tarafıyla "yakın istişare" içinde olunduğu belirtiliyor.

Süheyla Kaplan / Avrupa Postası