Almanya'nın Hamburg kenti, Lurup semtindeki Elbgau Pasajı adlı alışveriş merkezinde 27 Ocak 1999 tarihinde sakız almaya giden ve o günden bu yana kendisinden haber alınamayan Hilal Ercan'ın bulunması için Hamburg Savcılığı 5 bin Euro ödül koydu.

10 yaşında kayboldu

Henüz daha öğrenci olan 10 yaşındaki Hilal Ercan'ın annesi Ayla ve babası Kamil küçük kızın kaybolduğunda evlerine röportaj için gittiğimde bana şöyle demişlerdi: “Her gün olduğu gibi yine aynı saatte öğle vakti Hilal okuldan döndü. Karne günüydü ve iyi notları olan bir karne ile eve geldi. Bizde kendisini aldığı iyi notlarından dolayı az miktarda para verdik. Parayı alır almaz sakız almak için evimizin karşısında bulunan hatta balkondan görünen alış veriş merkezine gitti. Gidiş o gidiş bir kez daha dönmedi”

Özel arama ekibi kurulmuştu

Hilal Ercan kaybolduktan sonra her yerde arandı ve Hamburg polisi özel bir ekip oluşturdu ve Türkiye'de de aramasına rağmen küçük kız bulunamadı. Hilal Ercan kayıp kuruluşları tarafından ve özel arama kampanyaları düzenlenerek didik didik aramalar yapılmasına rağmen henüz bir ip ucuna rastlanmadı. 2005 yılında bir mahkum küçük kızı öldürüp cesedini dağlık bir alana gömdüğü ifadesinde bulunduğu ve daha sonra ifadesini geriye çektiği bildirildi. Polis tarafın tarif edilen bölgede yapılan aramalarda sonuç vermedi.

Yüzlerce ihbar incelendi

Esrarengiz bir şekilde kaybolan Hilal Ercan'la ilgili polisin yaptığı aramalar ve görgü tanıklarının ifadelerine başvurması üzerine, yüzlerce gelen ihbar büyük bir itina ile incelenmesine rağmen herhangi bir ipucuna rastlanmadı. Hamburg'da en uzun ve gizemini koruyan kayıp olayını polis aydınlatamazken hiçbir zaman küçük kızın kayıp dosyası kapanmadığı ifade edildi. Başarılı öğrenci Hilal'in öldürüldüğü tahmin edilirken hiçbir zaman cesedi de bulunamadı.

Yeni bir ihbar var

Polis, Elbgau Pasajı alışveriş merkezi yakınında Spreestraße'de bir binada oturan 76 yaşında bir kadının olay günü, pencereleri açık mutfakta yemek yaparken ancak bir çocuğun kendisini korumak için direndiğinde bağırabileceği bir ses duyduğunu belirttiğini kaydetti. Bağrış üzerine pencereden baktığında koyu renkte bir BMW marka aracın uzaklaştığını ve o sesi hiçbir zaman unutamayacağını söylediği belirtildi. Yıllar sonra da olayı görenlerin ihbarda bulunmaları istendi.

Kaybolalı 19 yıl oldu

Hilal Ercan'ın kayboluşunun 19. yılı nedeniyle Hamburg Eyalet Kriminal Dairesi (LKA) Cold Cases Araştırma Grubu Başkanı Steven Baack, kayıp küçük kızın ailesine olayı aydınlatmada borçlu olduklarını söyledi. Düzenlenen bir basın toplantısıyla Hilal Ercan'ın bulunması için kaybolduğu Elbgau Pasajı'na Hilal Ercan'ın resminin bulunduğu ve olayı hatırlayanların mutlaka polise ihbarda bulunmaları için kalıcı bir levha asıldı. Olayın aydınlatılmasında yardımcı olacaklara Hamburg savcılığı tarafından 5 bin Euro ödül verileceği de hatırlatıldı. Siyah saçlı küçük kızı görenlerin veya bilgisi olanların polis telefonunu arayarak bilgi vermeleri istendi.

Emine SONUGÜR/HAMBURG