Süheyla Kaplan


Almanya'da ırkçılık, işyerlerindeki çıkışlar ve çocuk yuvalarındaki düşük ücretli çalışma koşullarının düzeltilmesi, taşınan pankartlar ve yapılan konuşmalarla protesto edildi. 

  

'GELECEĞİMİZİ BİRLİKTE ŞEKİLLENDİRELİM'


Almanya’nın Hamburg kentinde de 1 Mayıs İşçi Bayramı vesilesiyle bir miting düzenlendi. Rödingsmarkt'tan Fischmarkt meydanına kortejler eşliğinde 
yürünürken mitinge eyalet Başbakanı Olaf Scholz, eyalet Başbakan yardımcısı Katharine Fegebank ( Yeşiller) , DGB Hamburg Başkanı Katja Kager’in yanı sıra Fransa ve Yunanistan’dan sendika temsilcileri de destek verdi.



Türkiye kökenli eyalet milletvekillerinden Filiz Demirel, (Yeşilller) Cansu Özdemir, Deniz Çelik (Sol Parti) ve Kazım Abacı'nın (SPD) katıldığı 1 Mayıs mitinginin bu seneki temel sloganı‘ Geleceğimizi Birlikte Şekillendirelim...’



SURİYE'DEKİ ALEVİLERE YÖNELİK KATLİAM PROTESTO EDİLDİ



Suriye’de İştebrak Köyü’nde IŞİD terör örgütü tarafından Alevilere yönelik katliam Hamburg’daki Alevi örgütleri tarafından protesto edildi. 
Alevi örgütleri adına konuşma yapan Hamburg Alevi Kültür Merkezi Başkanı Nurali Demir, Alevilere yönelik katliama sessiz kalmayacaklarını ifade ederek,



’AKP hükümetinin silah ve lojistik yardım yaptığı selefist, cihadist çeteler Türkiye sınırlarını ellerini kollarını sallayarak geçiyorlar. Sınırlarını selefist, cihadist çetelere açıp yeni bir Maraş, Dersim, Sivas yaratmak istercesine çetelere davetiye çıkaran Alevifobik AKP’ye dur demek gerekiyor. AKP’ye ve kirli oyunlarına dur deme her bireyin insanlık görevidir’ dedi.


 ‘ERDOĞAN DEMOKRASİ DERSİ VERMEDEN ÖNCE KENDİ ÜLKESİNE BAKSIN’

 

Yeşiller Partisi Milletvekili Filiz Demirel de, Suriye’de Alevilere yapılan katliamı şiddetle kınadığını belirterek şöyle konuştu. ’Bu katliamda AKP hükümeti de sorumludur. Şengal, Kobani ve Rojava’da IŞİD’çilerin eğitimine destek veren Türkiye, yaralı cihadistlerin hastanelerde tedavi edilmesine de izin vermektedir. Suriye’de, Kuzey Irak’da kanların dökülmesinde Türkiye’nin de rolü var. Bugün Erdoğan bir başka ülkeye demokrasi dersi vermeden önce kendi ülkesindeki demokrasiyi gözden geçirmelidir" dedi.


MÜLTECİLERLE DAYANIŞMAK İÇİN DEVAM EDEN GÖSTERİLERDE 35 KİŞİ YARALANDI

Akşam üstü ise göçmenlerin yoğun olarak yaşadıkları Altona ve Feldstr. semtlerinde otonom gruplar olarak bilinen göstericiler, 'Hamburg kırmızı görür‘ pankartları altında Hamburg Senatosu'nun mülteci politikasini protesto eden yürüyüşlerine devam etti. 



Yoğun polis kordonu altında başlayan ve 7 bin kişinin katıldığı açıklanan yürüyüşlerde, göstericiler maskeli gerekçesiyle polisler başlangıçtan kısa bir süre sonra müdahale etti.



Ş
ehrin eğlence merkezi Reeperbahn semtinde polislerle göstericiler arasında yer yer çatışmalar sürdü. 



35 göstericinin yaralandığı ve gözaltına alındığı açıklanan 1 Mayıs gösterileri, şehrin değişik semtlerine dağılarak devam etti. Winterhude semtinde park halinde Land Rover marka bir cip ile Holstenstr'de büyük bir çöp konteynerinin ateşe verildiği, öte yandan saldırıya uğrayacağı endişesiyle motorsikletli bir polisin, aracını bırakarak kaçtığı açıklandı. 

KUTLAMA SOL PARTİ BAHÇESİNDE DEVAM ETTİ



Sol Parti Altona ilçe teşkilatında devam eden 1 Mayıs kutlaması gecenin geç saatlerine kadar sürdü.


Foto: Avrupa Postası