Erciyes Üniversitesi ile Nevşehir Üniversitesi tarafından ortaklaşa düzenlenen sempozyumda konuşan Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, at kültürünün Türkler'de çok önemli olduğunu belirterek, bu kültürün giderek yok olmaya başladığını ifade etti.

Atlara ilk eğeri Türkler'in taktığına dikkat çeken Keleştemur, "Eğer kullanımı Avrupa ülkelerine Türkler tarafından taşınmıştır. Birçok ülke daha sonra kendi kültürüne göre değişik eğer türleri geliştirmişlerdir" dedi. Keleştemur, "Türkler adete at üstünde doğup, at üstünde ölmüştür ama bu kültür giderek yok olmuştur. At kültürünü günümüze uyarlayıp yeniden canlandırmalıyız'' diye konuştu.

KAPADOKYA; GÜZEL ATLAR ÜLKESİ

Nevşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç da, at sevgisinin canlanması için çalışma yaptıklarını belirterek ,''Kapadokya; 'güzel atlar ülkesi' demektir. Öğrencilerimize at sevgisini vermek için onların beden eğitimi derslerinde ata binmelerini sağlıyoruz. Bir at kulübüyle anlaşma yaptık. Hayatında ilk defa at gören öğrencilerimiz bile oluyor'' dedi.

İNSANLIK TARİHİ KADAR ESKİ

Viyana Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Rene Van Den Hoven ise at kültürünün insanlık tarihi kadar eski olduğunu ifade ederek şöyle konuştu:  

"İnsanlar tarafından ehilleştirilen atlar dünyanın bir çok yerinde binek ve savaş aracı olarak kullanılmıştır. Atlarla ilgili veterinerlik alanında çok önemli gelişmeler olmuştur ama birçok konuda proplemler de vardır. Aşı konusu atlar için çok önemli ama yine aşı konusunda bazı proplemler var. At sağlığında veterinerin gözlem yapması, tanı koyması çok zordur. Dünyanın bir çok ülkesinde farklı at ırkları var. Türkler de geçmişte atlara çok önem vermiştir. Bizim ülkemizde de at yetiştiriciliği yaygındır.''

AT GÜCÜN SEMBOLÜ

Erciyes Üniversetesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdulkadir Yuvalı yaptığı konuşmada Türkler'in at kültürünü anlattı. Yuvalı, ''Türkler göçebe hayatlarında at ile adeta bütünleşmişlerdi. Türkler atı kutsal bilmiş, yeminlerini at üzerine etmişlerdir. Hayvan hırsızlığı suç sayılmış ama at hırsızlığı  kahramanlık olarak kabul edilmiştir.At gücün sembolü olmuştur. At ticaret aracı olarak da kullanılmış, etinden, sütünden, derisinden yararlanılmıştır'' dedi.



VD(OE/AK)