Türkiye'den Avrupa ülkerine gelen köylü göçmenler, yıllardır devamlı Avrupa'daki sorunlar yerine Türkiye'deki sorunlar ile meşgul olmuşlardır. Gövdeleri ile burada yaşarken düşünceleri ile Türkiye'de yaşıyorlar, takım tutar gibi parti tutup, birbirleri ile kısır çekişme ve hatta kavga ve küskünklere kadar bu olaylar gidebiliyor.

Yaşamış oldukları Avrupa sivil toplumlarında sivil toplum anlayışı ile hareket etmiyorlar, AKP - MHP iktidarı milliyetçi, ırkçı yöntemleri ile Avrupa'da yaşayan Türkler ve Kürtleri başka kampları ayırarak kendi sorunlarını unutturuyor. Türkiye'den gelen ve Avrupa'da yaşayan göçmenlere seçme ve seçilme hakkı verildiği zamandan bu yana partiler Avrupa'da kendi tabanlarını Türkiye politikası doğrultusunda örgütlemeye çalışıyorlar.

Türk ve Kürt partileri de CHP, HDP, İYİ Parti'de Avrupa'da kendi sempatizanları ve oy verenlerini Türkiye politikasına göre örgütlemeye çalışıyor. Böylece yaşamış olduğu Avrupa'dan kaynaklanan sorunların unutulmasına çalışıyorlar. Bu yanlış politika nedeniyle göçmenler Avrupa toplumlarından kaynaklanan sorunları doğrultusunda mücadele veremiyor.

Göçmenler gelmiş oldukları ülkelerin sorunlarını unutsunlar demek istemiyorum ama burada çözüm bekleyen sorunlar doğrultusunda Alman Parti ve sivil örgütler ile örgütlenip, birlikte mücadele verirlerse kendileri için de daha yararlı olacaktır. Mevcut durumda buradaki sorunlarından kaçıyormuş gibi bir tutum içine giriyorlar.

Yarım asırdan bu yana göçmenlere 3. ve 4. kuşaktır Avrupa ülkelerinde yaşamalarına rağmen, hiçbir demokratik hakları verilmedi. Demokratik haklar verilmeyince insanlar politik olarak yaşamış oldukları Avrupa toplumlarındaki politika yerine kendi ülkelerinin politikası ile uğraşıyorlar.

Türk ve Kürt partileri de, Avrupa'da yaşayan göçmenlere ülkelerinde seçme ve seçilme hakkı verildiği için kendileri örgütlüyorlar. Diğer bir etken olguda göçmenlerin yaşamış oldukları Avrupa ülkelerinde son zamanlarda gelişen milliyetçilik, ırkçılık ve yabancı düşmanlığından etkilenmeleridir.

Göçmenlerin yapması gereken şey, doğru politik içeriklerle yaşamış oldukları Avrupa toplumlarında partiler, sendikalar ve diğer sivil örgütlerin içine girip bu toplumdan kaynaklanan sorunlar ile mücadele etmeleri gerekir.

Göçmenler yaşamış oldukları Avrupa toplumlarında kalıcı oldukları içindir ki sorunlarının çözümüne de burada katkıda bulunabilirler. Göçmenlerin yaşamış oldukları toplumlardan kaynaklanan ve hala çözülmeyen çok sayıda sorunları var.

Göçmenler yaşamış oldukları toplumlarda eşit hakları için mücadele vermeliler. Bu mücadele yolu da buradaki partiler sendikalar ve diğer sivil toplum örgütleri ile birlikte mücadeleden geçecektir.

Bunlar yapılmadığı sürece kendilerinden sonra gelen nesillere örnek olmadıkları için sonraki nesilleri de sorunları ile başbaşa bırakacaklardır.
Tüm bunlara bugünden başlanırsa gelecek için doğru adımlar atılmış olacaktır.