AKP’li bir belediye tarafından Almanya’da staj görmek için gönderilen 45 kişiden 43’ü geri dönmedi. Bunlara, daha sonra geri alınan gri hizmet pasaportu verilmiş ve sıkıntı yaşamadan otobüsle Almanya’ya gelmişler. Sonra herkes başının çaresine bakmış, çoğu iltica başvurusu yapmış olsa gerektir.

Sayı için “en az bu kadar” denilmesi gerekiyor çünkü iddialara göre başka belediyelerden de gidenler vardır.

Kişi başına 6.000 ile 8.000 Avro kadar para ödenmiş.

Mahkeme tarafından yurtdışı yasağı konulduğu ve hapishaneye girmekten kaçınmak için Almanya’ya gelenlerden biliyoruz ki, bu miktar azdır. Devlet tarafından verilmiş hizmet pasaportuyla ülkeden rahatça çıkıyorsunuz, sınırlardan geçiyorsunuz ve Almanya’ya sorun yaşamadan girebiliyorsunuz. Bu kadar “hizmete” göre alınan miktar gerçekten azdır.

Normal miktar 10.000-15.000 Avro arasında değişmektedir. Sayının fazla ve tanıdık çevre olması nedeniyle indirim yapılmış anlaşılan…

Toplanan 250.000-300.000 Avro arasındaki para tek kişi tarafından alınmamıştır. Kabaca on kişilik bir zincirden söz edilebilir. Pasaportlar çıkarılacak, bunun için resmi yazılar yazılacak, otobüs tutulacak, ek olarak “yolcularla” birlikte seyahat etmesi gereken güvenilir kişiler bulunacaktır.

İşin kısa süre sonra “patlayacağı” düşünüldüğü için –nitekim gri pasaport verilmesi durduruldu- gerçek giden sayısının daha fazla olduğu kolayca tahmin edilebilir. Giden gitsin, para alınsın çünkü yol kapanacaktır.

Devlet görevlileri değişik kademelerde ve oranlarda işin içindedir ve zaten başka türlüsü de mümkün değildir. Asıl kepazelik ve itiraflar Almanya’ya gelip ilticaya başvuranların bir bölümünün durumunun ortaya çıkması ve sınırdışı edilmeleriyle yaşanacaktır. Haklı olarak paralarını geri isteyebilirler!

Son örnek yeni sayılmaz, yeni olan devlet güvencesiyle insan ticareti yapılmasıdır.

Yıllar önce Viyana’da Avusturya-Türkiye milli futbol takımları arasındaki maça Türkiye’den dokuz otobüs izleyici gelmiş, otobüslerden sekizi boş dönmüştü.

Artık bu yöntem geçerli olmadığı için bu kez devlet güvencesinde verilen hizmet pasaportuyla iş yürütülüyor.

Büyük talep var. Çok kişi bir yolunu bulup ülkeden gitmek istiyor. Bunun nedeni sadece ekonomik zorluklar değildir çünkü doktorlar örneğinde görüldüğü gibi ekonomik ve politik sorunu olmayanlar da sürekli gelmektedir.

Gerekçeler çeşitlidir: gençler için iyi eğitim imkanlarına kavuşmak, büyükler ise çocukların iyi yetişmesi ya da kısaca “bu ülkede yaşanmaz” anlayışına sahip oldukları için gitmek istemektedirler.

Ülkeden çıkmak o kadar zor olmasa bile, bir Avrupa ülkesine girebilmek –vize nedeniyle- zordur.

Talep varsa ve azalmadan sürüyorsa, bu talebi şu veya bu yoldan karşılayanlar da çıkacaktır. Ülkeden çıkmak, sınırları geçmek ve başka bir ülkeye girmek zorlaştığı oranda, fiyat da artacaktır.

Yıllar öncesinde yaşandığı gibi insanlar akrabalarından borç alarak gelecekler ve bir an önce bu borcu ödeyebilmek için her çeşit işe gireceklerdir. Kaçak çalışmaktan uyuşturucu ticaretine kadar her yol denenecektir.

Almanya yönetiminin aklı devlet güvencesinde insan kaçakçılığını anlamakta zorlanıyor olsa bile, zamanla öğreneceklerdir.

Ardından başka yöntemler bulunacaktır…

Taler varsa, para da varsa, yöntem de bir şekilde bulunur…