Barcelona’daki Dünya Mobil Fuarı’nın (Mobile World Congress) ardından  Berlin’e geçen Zuckerberg, iki günlük Berlin ziyareti kapsamında dün Başbakanlık Bakanı Peter Altmeier ile Facebook’taki nefret içerikli paylaşımların engellenmesine yönelik beklentileri görüştü.

 

Irkçı paylaşımları engellemediği için dava açıldı

Mark Zuckerberg hakkında Köln’den avukat Christian Solmecke ve Würzburg’dan avukat Chan-jo Jun, Facebook’taki ırkçı paylaşımları engellemediği gerekçesiyle dava açtı. Dava dosyasında 300’ün üzerinde ırkçı paylaşıma örnek olarak yer verildi. Alman yasalarına göre, sadece paylaşımı yapanlar değil, bunu yayılmasını sağlayanlar da sorumlu tutulabiliyor.

 

Zuckerberg’e yenilikçi girişimci ödülü verildi

Almanya’nın en büyük yayın evlerinden biri olan Axel Springer Verlag, Mark Zuckerberg’i yenilikçi girişiminden dolayı bu yıl ilk kez verilmeye başlanan Axel Springer Award ödülüne layık gördü. Zuckerberg ödülünü dün akşam (Perşembe) yayın evinde düzenlenen etkinlikte aldı.

 

Özel seçilen 1400 kişiye hitap etti

Mark Zuckerberg bugün ise, yeri son ana kadar gizli tutulan ve bu sabah Berlin’deki Town-Hall’de düzenleneceği açıklanan etkinlikte, önceden Facebook üzerinden yapılan başvurular arasından seçilen Facebook kulllanıcılarının yine önceden belirlenen sorularını yanıtladı. Yaklaşık bin 400 kişinin bulunduğu salonda Mark Zuckerberg’e yöneltilen soruların bazıları şöyle:

 

-Canlı video paylaşımı olacak mı?

Zuckerberg, bir izleyicinin canlı video paylaşımı olacak mı sorusuna, “Evet, bu toplantı da şu anda canlı olarak yayınlanıyor” dedi.

 

-Irkçı paylaşımların engellenmesi

Bugüne kadar ırkçı paylaşımlara karşı etkin olunamadığı kaydeden Zuckerberg, “Facebook henüz mükemmel değil” dedikten sonra Facebook’ta bundan sonra ırkçı paylaşımlara yer olmadığını söyledi.

 

-Kişisel bilgilerin korunması

Kişisel verilerin korunması konusunda Facebook’un yeni uygulamalar devreye sokacağını belirten Zuckerberg, her kullanıcının neyi kiminle paylaşmak istediğine tamamen kendisinin karar verebileceğini açıkladı.

 

-Babalık nasıl bir duygu?

Baba olarak oldukça gururlu olduğunu ifade eden Zuckerberg,”Kızım dünyaya bakışımı değiştirdi. Kızım suyu seviyor, ben de onu banyo yaptırmayı” dedi.

 

-Yapay zeka ile hayat kurtarmak

Yapay zekanın bir çok alanda devreye sokularak milyonlarca hayatın kurtarılabileceğinden bahseden Facebook kurucusu, bunun örneğin trafik kazalarının önlenmesinde olabileceğini söyledi.

 

-Beğenmedim buttonu olacak mı?

Bu soruya “hayır” cevabını veren Zuckerberg, yeni eklenen unsurlarla bir çok duygunun  artık ifade edilebildiğini hatırlattı.

 

Geleceğe dönük düşüncelerini de paylaşan Zuckerberg, yakın gelecekte (5 yıl) 360 dercelik açıyla video çekimi ve paylaşımının mümkün olabileceğini söyledi.

 

Almanya’da 28 milyon sosyal medya kullanıcısı bulunuyor. 21 milyon kişi günlük olarak sosyal medyayı kullanıyor. Facebook’u ise 19 milyonu her gün olmak üzere, 24 milyon kişi kullanıyor.