Dünyanın çeşitli ülkelerinde yatırımları bulunan TAŞYAPI'nın sahibi Emrullah Turanlı, 'Tilkiyle Vals' kitabının yazarı Ergün Poyraz hakkında dava açtı.

"Tilkiyle Vals" isimli kitabında işadamı Turanlı'ya hakaret ettiği ve iftira attığı öne sürülen Poyraz'la ilgili bu iki suçlama İstanbul Anadolu Cumhuriyt Savcılığı tarafından "kovuşturmaya değer" bulundu. Şikayet dilekçesinde dile getirilen diğer suçlamalar ise savcılık tarafından "Kovuşturma konusu yapılamayacağına" karar verilerek reddedildi. 

SAVCI, İKİ KONUYU AYIRDI

Savcılığın kararının ikinci maddesinde "Hakaret ve iftira" nedeniyle iddianame düzenlendiği ve bu iki konunun ise savcılığın verdiği 2018/16975 no'lu karardan ayrı olduğu dikkat çekiyor. Hakaret ve iftiradan hakkında iddianame hazırlanan Ergun Poyraz ve yayıncısı ise, savcılığın iddialarını reddetti.

Konuyla ilgili Emrullah Turanlı'nın şikayetinin savcı tarafından dikkate alındığı ve yazar Ergun Poyraz hakkında dava açılacağı öğrenildi. 

Ergun Poyraz'ın "Tilkiyle Vals" kitabı hakkında toplatma kararı verilmişti

Yazar Ergün Poyraz'ın Siyah Beyaz'dan daha önce çıkan "Diplomasız" isimli kitabının mizampajını yapan grafiker gözaltına alınmıştı.

Poyraz'ın son kitabı 'Tilkiyle Vals' için ise doğrudan toplatma kararı (Aralık 2017) verildi. AKP döneminde yükselen müteahhitlerden Emrullah Turanlı'yı konu alan ve Siyah Beyaz yayınlarından çıkan kitap hakkında Taşyapı'nın sahibi Emrullah Turanlı toplatma talebinde bulunarak, kitapta "aile, sosyal ve iş hayatına dair mahrem bilgilere yer verildiğini, kendisine hakaret edildiğini, kişilik haklarına saldırıda bulunulduğunu" iddia etmişti. Ankara 17. Asliye Hukuk Mahkemesi Turanlı'nın talebini haklı bularak "kitabın tüm Türkiye genelinde tüm kitapçılarda dağıtım ve satışının durdurulması, toplatılması, dağıtılan ve/veya satılan kitapların varsa toplatılması, internet sitelerinde satım ve yayınların durdurulması yönünde ihtiyati tedbir kararı" vermişti.

Yayınevi şu açıklamada bulunmuştu:

"Yayınevimize tebliğ edilmeden ender rastlanan bir şekilde kitabevlerinin raflarından toplatılmaya başlandı. Kırmızı Kedi kitabevine polis eşliğinde giden avukat kararı göstererek raftan kitaplarımızı toplamışlar" denilen açıklamada, "Haftasonuna getirilen bu durum da kasıttan şüphemiz yoktur. Yayınevi olarak yayınladığımız kitabımızın arkasından tüm hukuksal haklarımızı arayacağız. Bilgiye erişim engellenmemeli. Son zamanlar da yasaklanan kitaplar, saldıraya uğrayan yazarlar ve kitabevlerinden toplanan kitaplar bizleri derinden üzmektedir. Pazartesi sabahı tüm itirazlarımızı yapacağız ve yasal tüm haklarımızı savunacağız. Yayınevimiz önce kitap fuarlarından uzaklaştırılarak, şimdi de kitaplarımız toplatılarak susturulmaya çalışmaktadır. Baskılara ve tehditlere boyun eğmeyeceğiz. Bilginin ve gerçeklerin insanlara ulaşmasında yayınevi olarak üzerimize düşen sorumluluğu sürdürmeye devam edeceğiz. Yaşasın kitaplar..." ifadelerine yer verilmişti.