Suçunu ihbar etti, polis tarafından öldürüldü Suçunu ihbar etti, polis tarafından öldürüldü

Peru Devlet Başkanı Pedro Castillo, enflasyon nedeniyle yaşanan şiddetli protestolar nedeniyle başkent Lima’da sokağa çıkmasa yasağı ilan etti.

KAMUCU POLİTİKALARI SAVUNARAK HÜKÜMET OLMUŞTU

Başkan Castillo sokağa çıkma yasağını halka sesleniş sırasında duyururken Lima ve yakınlarındaki Callao liman şehrinde olağanüstü hâl ilan edildiğini söyledi. Başkan yasağın saat 02.00’dan gece yarısına dek süreceğini kaydetti.

Görevini kötüye kullanma nedeniyle geçtiğimiz hafta ikinci kez meclis soruşturması atlatan Castillo geçen yıl kamucu politikaları savunarak hükümet olmuştu. Peru Libre Partisi'nin lideri Devlet Başkanı Pedro Castillo, son 24 yılın en yüksek enflasyonuyla boğuşan Perululara yardım amacıyla yakıta uygulanan vergiyi düşürmüş ve asgari ücrete yüzde 10 zam yapmıştı. Yine de alınan önlemler gayri resmi olarak çalışan ve sabit maaşları olmayan otobüs şoförlerini sakinleştirmek için yeterli olmamıştı.

TIR ŞOFÖRLERİ VE ÇİFTÇİLER YOLLARI KAPATTI

Blomberg'in aktardığı habere göre, geçtiğimiz hafta kamyon şoförleri ve çiftçiler başkente giden gıda tedarikine engel olmuştu. Pazartesi günü otobüs şoförlerinin ana yolları kapatması sonrası hükümet orduyu harekete geçirme kararı almıştı. İhracatçılar birliği ülkenin yaban mersini, avokado ve üzüm gibi başlıca tarım ihraç ürünleri tedarik zinciri bozulmalarından dolayı zarar görmeye başladığını açıkladı.

Pazartesi günü yapılan gösterilere artan gıda fiyatlarına sinirlenen ev hanımları da katılmış ve yerel medya kaynakları bazı bölgelerde marketlerin yağmalandığına dair görüntüler paylaşmıştı.

Ulusal İstatistik Bürosu’nun verilerine göre Lima’da Mart ayı enflasyonu 1998’den bu yana en büyük yükselişini sergileyerek bir önceki yıla oranlar yüzde 6,82 artarken Şubat ayına göre artış yüzde 1,48 olmuştu.