ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner, senatör ve milletvekillerinin katıldığı toplantıda konuşan Papa Francis, “Altın kuralı unutmayın. Kendinize yapılmasını istemediğiniz bir şeyi başkasına yapmayın” diye konuştu.

Olağanüstü güvenlik önlemleri altında ABD Senatosu’na gelen Papa Francis, New York’a hareket etmeden önce ABD Senatosu’nda yaptığı konuşmada küresel sorunlara değindi. 

Konuşma öncesinde binlerce insanın ABD Senato binası önünde biriktiği konuşmaya yoğun güvenlik önlemleri altında FİAT marka araçla gelen Papa, senatoda önce ABD Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner ile görüştü. Ardından tarihi konuşmasını yapmak için senatoya geçti. Papa Francis, konuşmasında iklim değişikliği, düşünce ve ifade özgürlüğü, sosyal ve ekonomik adalet, uluslararası dayanışma, ne düşünceden yada dinden olursa olsun ötekine saygı duyma gibi konuları vurguladı. Konuşması boyunca sık sık alkışlanan Papa, “Dünyamız kişisel yada dinsel inançlar yüzünden birbirini hor gören, öldüren bir gezegene dönmekte” diye konuştu. İnsanların dünyada yaşanan sosyal ve politik ayrılığın farkında olduğuna değinen Papa, “Dünyada şiddet içerikli çatışmalar giderek artıyor. Nefret ve şiddet Tanrı ve din adına bile gerçekleştiriliyor. Hiç bir dinin kişisel yanılsamalara yada ideolojik aşırı uçlara bağışıklığı yok. Hepimiz kökten dinci, ideoloji yada ekonomik sistemi dayatmaya karşı durmalıyız. Şunu da söylemeliyim. Dinsel özgürlük, düşünce özgürlüğü ve bireysel özgürlüğe de saygı duymalıyız” diye konuştu.

ABD Senatosu’nda yaptığı konuşmasının sonunda, tüm insanlık için geçerli olduğuna inandığı ‘altın kuralı’ dile getiren Papa, ayakta alkışlandı. Papa, ““Altın kuralı unutmayın. Kendinize yapılmasını istemediğiniz bir şeyi başkasına yapmayın” çağrısında bulundu.

Senato’da yaptığı konuşmanın ardından Birleşmiş Milletler  (BM) 70. Dönem Genel Kurul Toplantısı’nda konuşma yapmak için New York’a geçen Papa Francis, New York’ta Saint Patrick’s Katedrali’nde yapılan bir ayini yönetti. Papa, burada yaptığı konuşmada, Suudi Arabistan’da Hac ziyareti sırasında yaşanan izdiham sonucu yaşamını yitirenler için, “Müslüman kardeşlerim ve kızkardeşlerim için hepinizin dualarını istiyorum” dedi.