Oslo mahkemesi Norveç devletinin Breivik’in insani haklarını çiğnediğini kabul etti.

Anders Behring Breivik 2015 yaz aylarında Norveç devleti aleyhine açtığı davada cezasını çektiği hapishane koşullarının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin üç ve sekizinci maddelerine aykırı olduğunu iddia etmiş, mahkeme yaz aylarında yapılan duruşmalardan sonra kararını vermek üzere duruşmayı ertelemişti. Breivik hapishanede yaşadığı tecrit koşulları ile dış dünya ile iletişiminin engellenmesi konusunu davaya taşımıştı.

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi üçüncü maddesi ‘’hiç bir kişinin işkenceye ve insan dışı muameleye maruz bırakılamayacağını’’ sekizinci madde ise ‘’herkesin özel yaşantısına saygı ile iletişim hakkının kısıtlanamayacağını’’ hükmediyor.

Norveçli avukat Thomas Horn dava sonucuna ilişkin yaptığı değerlendirmede Breivik’in Norveç devleti aleyhine açtığı davayı kazanması ile Norveç devletinin cezaevi koşulları ile ilgili düzenlemeleri gözden geçirmek durumunda kalacağını belirtti.

Anders Behring Breivik, 2011 yılı Haziran ayında hükümet binalarının bulunduğu bölgede patlattığı bomba sonucu sekiz, iki saat sonra da Sosyal Demokrat Parti gençlik örgütünün Ütoya Adası’ndaki yaz kampında açtığı ateş sonucu 69 kişiyi katletmişti.