Karakter sahibi erkek kedi

İstanbul'daki çok az kedi, "Aslan Parçası" nın yaptığı gibi masa üstündeki lezzetli yiyeceklere kayıtsız kalabiliyor. O, mahallesini farelerden uzak tutarken, gelen her davetsiz misafiri de dikkatlice izlemeyi ihmal etmiyor. Karnını nerelerde doyurabileceğini ise iyi biliyor. Sokak kedileri sadece atıkları yemek zorunda değil, insanlar onları büyük bir istekle besliyor.

Gizli uyku yerleri

Yönetmen Ceyda Torun ve kameraman Charlie Wuppermann İstanbul'un semtlerini karış karış dolaşarak, başrol oyuncuları olacak kedileri bulmaya çalıştı. Kedileri genelde ikinci kez baktıklarında görebildiler. Zira birçoğu fotoğraftaki tente üstünde yatan kedi gibi gizli saklı yerlerinde gözlerden uzak uyuyorlar. Ekibin, bolca zamana ve sabra ihtiyacı oldu.

Sokak kaplanı

İstanbul sokaklarında milyonlarca sahipsiz kedi yaşıyor. Bazılarının çok nadir terk ettikleri sabit yerleri bulunuyor. Kediler sokaklarını paylaştıkları birlikte yaşadıkları insanlarla da güzel ilişkilere sahip. Söz konusu güzel bir öğünse, okşanmaya ve sevilmeye de izin veriyorlar.

Bölge savaşları

Yavru kediler

Güneşin altında keyiflice yatan her sevimli kedi, mevzu bahis yaşadığı bölgeyi savunmak olduğunda birden bire kısa süreliğine de olsa bir savaşçıya dönüşüyor. Genellikle yiyecek için savunmaya geçiyorlar. İnsanlar tarafından beslendikleri bir köşe bulanlar, o köşeyi kaptırmamak için sonuna kadar mücadele ediyor. Özellikle de yavrularını besleyen anne kediler birden bire kaplan kesilebiliyor.

İstanbul'daki tüm yavru kediler, güvenli bir çatının altında büyüme şansına sahip değil. Birçok yavru kedi, hırçın sokak kedileri arasındaki varolma mücadelesini yenemiyor. Belgeselde, kedi yaşamının üzücü bölümlerine de yer veriliyor: Küçük bir yavru kedinin hırçın sokak kedilerinden birinin kurbanı oluşu da belgeselde yer verilenler arasında bulunuyor.

Tüm kediler geceleri gri olur

Yönetmen Ceyda Torun ve kameraman Charlie Wuppermann filmleri için en güzel sahneleri sabahın ilk ışıklarında ya da akşamın çökmeye başladığı ilk saatlerde yakaladı. Güneş batımında Boğaz manzarasında bir kedi… "Kedi- Kedilerden İnsanlara" adlı belgesel aynı zamanda bir kedinin bakış açısından çok farklı görünen İstanbul'u da anlatan bir belgesel.

Kedistanbul

İstanbul'un adı Kedistanbul da olabilirdi. 20 milyonluk kentte kediler, narin tarzlarıyla kentin görünümünü şekillendiriyor. Dev bir metropolde kedi olmanın ne olabileceğini yönetmen Ceyda Torun işte bu belgeselle anlatmaya çalışıyor. Üstelik de şiirsel, güçlü görüntüler ve gerçekçiliğin dışına çıkmadan...