SAKIZ ADASI’NDA BAYRAM NAMAZI HAYALİ GERÇEK OLUYOR

Fener Rum Patriği Bartholomeos Aziz Haralambos isim günü nedeniyle geldiği Çeşme’deki tarihi Aya Haralambos Kilisesi’nde ayin yönetti. Kilise girişinde Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç tarafından karşılanan Bartholomeos’un yönettiği ayine İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, Yunanistan İzmir Başkonsolosu Theodore Tzakiris, İzmir Ortodoks Kilisesi Başpapazı Kyrillos Sykis, Yunanistan Kuzey Ege Bölgesi Vali Yardımcısı Kostas Papadopoulos, Sakız Metropoliti Markos Vasilakis, Sakız Belediye Başkanı Manolis Vournous, Sakızlı Syriza Partisi Milletvekili Andreas Mihailidis başta olmak üzere yaklaşık 100 kişi katıldı. 94 yıl aradan sonra ilk kez bir ayin düzenlenen tarihi kilisede Türkçe bir konuşma da yapan Patrik Bartholomeos, Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç ve İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş ile ayin izni veren yetkililere teşekkür etti.



BARTHOLOMEOS: CAMİ İÇİN MEMNUNİYETLE SAKIZ METROPOLİTİ’YLE KONUŞACAĞIM

Ayin sonrasında gazetecilere demet vermeyeceğini belirtmesine rağmen Patrik Bartholomeos, Çeşmeli bir gazetecinin, kilise çıkışında “Sayın Bartholomeos, konuşmanızda yetkili makamlar izin verdiği takdirde önümüzdeki yıl yine 10 Şubat’ta bu kilisede ayin yapmak istediğini belirttiniz. Ramazan ve Kurban bayramlarında da Sakız Adası’na yaklaşık 2 bin - 2 bin 500 Türk gidiyor. Adada kale içinde Hamidiye Camii var. Orası restore edilip bayram namazı kılınsa nasıl olur?” sorusuna, “Bayramda bu kadar Türk gidiyorsa iyi yapıyorsunuz. Cami için Sakız Metropoliti’yle memnuniyetle konuşacağım” sözünü verdi.


DEMİRTAŞ: CAMİYİ İZMİRLİLER OLARAK İBADETE HAZIR HALE GETİRİRİZ

Kale içindeki Hamidiye Camii’nin ibadete açılmasının Sakızlı dostlar tarafından da olumlu karşılanacağı belirten İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş konuyla ilgili olarak verdiği özel demeçte şunları söyledi:



“Sakız Adası’nda Vounaki Meydanı’ndaki Mecidiye Camii AB fonlarıyla restore edildi. Şimdi Bizans Müzesi olarak hizmet veriyor. Franko Mahalla’daki Osmanlı Camii ise halihazırda restore ediliyor ve arkeolojik eserlerin korunduğu bir yer. Muhtemelen orası da müze olacak. Sakız Kalesi içinde yer alan Süleymaniye Camii, cami olmadan önce bir Katolik kilisesiydi, şimdi Aya Yorgos Kilisesi olarak hizmette. Yine kale içindeki Hamidiye Camii ya da diğer ismiyle Bayraklı Camii bir zamanlar beyaz eşya deposu olarak kullanılıyordu. Yıkılma tehlikesi olduğu için şimdi boş duruyor. İzin alındığı takdirde bu cami ibadete açılabilir. Sakızlı dostlarımızın da buna olumsuz bakacağını sanmıyorum. İzinler alınırsa biz Hamidiye Camii’ni restore eder, ibadete açacak hale getiririz. Bunu Ticaret Odası olarak da, İzmirliler olarak da üstleniriz. Çünkü bayramlarda bildiğiniz gibi çok Türk oluyor orada. En azından bayram namazlarını orada kılabilirler. Bu da Türk - Yunan dostluğu adına çok iyi olur.”

TÜRKİYE VE YUNANİSTAN DÜNYADA BARIŞIN TİMSALİ OLACAK



Öte yandan ayin bitiminde Türkçe yaptığı konuşmada Bartholomeos, “Bugün burada bir asır sonra ayin yapabilmemiz için bize verilen izinler için, tüm devlet makamlarımıza, hükümet temsilcilerine cemaat olarak, patrikhane olarak sonsuz şükranlarımız arz ediyoruz. Rumca konuşurken dedim ki; bizim Anadolu’muz medeniyetlerin buluştuğu ve kesiştiği bir yerdir. Bugün Anadolu’daki kültür mirasımızı ziyaret edenler, bütün dünya ülkelerinden gelenler bu eski medeniyetlere hayran kalıyorlar. Bugünkü Türk misafirperverliğine hayran kalıyorlar ve kendi memleketlerine her zaman en müspet, en iyi izlenimlerle ayrılıyorlar. Biz Rumlar bu topraklarda asırlar boyunca yaşadık. Ne yazık ki, mübadelede Yunanistan’daki Müslüman kardeşlerimiz evlerinden barklarından olup, buraya gelirken, buradaki Rumlar evlerinden, tarlalarından kültür miraslarından mahrum kalıp, Yunanistan’a göç etme mecburiyetinde kaldılar. Allaha şükrediyoruz ki, bugün iki ülke arasında dostluk ve işbirliği bağları bulunmaktadır. Ve bu bağlar, bu iyi ilişkiler için dua ediyoruz. Önümüzdeki günlerde iki ülkenin başbakanlarının buluşması ile daha da geliştirilecek, çoğalacak ve bu iki ülke Yunanistan ve Türkiye dünyada huzur ve barış timsali olacaktır. Biz buradaki dostlarımıza bir kere daha teşekkür ediyor, hepinize hayırlı, huzurlu günler diliyoruz ve bugün kutladığımız Ermiş Aziz Haralambos dualarına sığınarak hepinize uzun ömürler diliyoruz. İlgili makamlar bize izin verirse inşallah seneye yine 10 Şubat’ta Aziz Haralambos bayramında buraya gelmeyi ümit ediyoruz” diye konuştu.

BUGÜN BÜYÜK BİR GÜN

Yunanistan’ın İzmir Başkonsolosu Theodore Tsakiris ise verdiği özel demeçte, 94 yıl aradan sonra düzenlenen ayinin çok önemli olduğunu belirterek, “Bugün büyük bir gün. İzmir ve çevresinden, Sakız Adası’ndan gelenlerle güzel bir dini ayin oldu. Kültür merkezi olarak kullanılan bu tarihi kilisede ayin düzenlenmesinde izin verenlere teşekkür ediyor, restore edenleri de bu güzel bina için kutluyorum” dedi.


Fulya OMAÇ / Çeşme