Polonya Hükümeti’nin bu kararı Greenpeace çevre örgütü tarafından şiddetle kınandı.

Polonya Hükümeti kararın zararlı böceklerin önüne geçmek için alındığını savunurken, Greenpeace örgütü kararı protesto edip bunun ‘‘Avrupa Birliği Yönergelerine’’ aykırı olduğunu savundu.

Polonya’nın doğusundan Beyaz Rusya Cumhuriyeti içlerine kadar uzanan Bialowieza Ormanları Avrupa’nın en yüksek ağacı ile boyu 40 metreleri bulan meşe ve dişbudak ağaçlarını barındırıyor. Bialowieza Ormanları ayrıca Avrupa’nın en büyük vahşi memeli hayvanı ‘’Avrupa Bizonu’’nun yanı sıra 10 bin canlıya da ev sahipliği yapıyor. Bialowieza Ormanları’nın bir bölümü binlerce yıldan beri insan eli değmeden varlığını  sürdürüyor.

Polonya Çevre Bakanı Hükümetin son aldığı kararla daha önce 40 bin metre küp olan kesim kotasının önümüzdeki 10 yıl için 180 bin metre küpe çıkartılmasını zararlı böceklerin yol açtığı tahribatın önüne geçmek için alındığını belirterek ormanın koruma altındaki bölgelerinde kesim yapılmayacağını söyledi.

Greenpeace ise Varşova Hükümetini bilim insanları, halk ve Avrupa Birliği’nden gelen tepkilere kulak asmamakla suçlayarak Polonya Hükümeti’nin 2000 yılında kararlaştırılan çeşitli doğa varlıklarının korunmasına yönelik yönergesine aykırı hareket etmekten Avrupa Mahkemesi’nde yargılanabileceğini iddia etti.

Birleşmiş Milletler UNESCO örgütü tarafından 1979 yılında ‘Dünya Mirası Listesi’ ne alınan Bialowieza Ormanları’nın Beyaz Rusya sınırları içinden kalan bölümü ise doğal sit alanı olarak korunuyor.