Ev sahibi ve kiracılardan elektronik çöplere, mülteci yasasında değişiklikten internet üzerinden yapılan alışverişe kadar bir çok konuda çok sayıda kişiyi yakından ilgilendiren değişikliklerin bazıları şöyle:

Kiracıya bildirim zorunluluğu

1 Kasım’dan itibaren Almanya genelinde geçerli olacak değişikliğe göre, kiracılar taşındıkları zaman belediyeye adres bildirimi yaptıklarında ev sahibinden alacakları bir belgeyi göstermek zorundalar. Bunu yapmayan kiracıları 1000 euro, ev sahiplerini ise 50 bin euro’ya kadar para cezası bekliyor.

Alınacak belgede, ev sahibinin adı soyadı ve adresi, evden çıkıldığı ya da taşınıldığına dair bilgi, söz konusu evin adresi, kiracının adı ve taşınma işleminin hangi tarihte olduğuna dair bilgilerin yer alması gerekiyor. Kiracının bu belgeyi taşındıktan sonra iki hafta içerisinde belediyeye sunması zorunlu.

İnternet üzerinden alışveriş

İnternet üzerinden yapılacak alışverişin daha güvenli olmasını hedefleyen değişiklik 5 Kasım tarihinden itibaren yürürlüğe giriyor. Bu tarihten itibaren internet üzerinden sipariş yapanlar kredi kartı numarası ve kontrol imkanı sağlayan numaranın yanısıra, kişisel bilgi de vermek zorunda.

Elektronik çöp

Elektronik ürün satan mağazalar 1 Kasım’dan itibaren kenar uzunluğu 25 cm’ye kadar olan eski elektronik ürünleri geri almakla yükümlüler. Tüketicilerin bu ürünleri elektronik çöp merkezlerine götürmeleri gerekmeyecek. Daha büyük eski elektronik ürünler ise, mağazalar tarafından yeni ürün alınması durumunda geri alınacak ya da belirli bir ücret talep edebilecekler.

Mülteci yasası

1 Kasım’da başlaması öngörülen ancak uygulaması bir hafta öne alınan mülteci yasası, sığınma talebi reddedilenlerin hemen sınırdışı edilmelerini öngörüyor. Balkan ülkeleri Arnavutluk, Kosova ve Karabağ güvenli ülke statüsüne alındı. Bu ülkelerden gelen mülteciler daha kolay geri gönderilecek. Mülteciler, kayıt işlemlerinin yapıldığı kamplarda daha uzun süre kalabilecekler, yardımlarsa para yardımı yerine malzeme olarak verilebilecek.