Almanya'nın en önemli ve en büyük havalimanı Frankfurt'ta sorunlar diz boyu.

Avrupa'da Yolcu trafiği açısından 3'üncü, Kargo taşımacılığı açısından da 1'inci sırada. Havaalanı'nda Yer hizmetleri, havacılık, taşımacılık, temizlik, otel-gastronomi, güvenlik, gibi çeşitli branşlarda 90 bin kişi çalışmakta. Hava taşımacılığı şirketlerinde 30 bini aşkın kişi çalışırken havaalanı yer hizmetleri (BodenVerkehrsdienste)inde yaklaşık 15 bin kişi çalışmakta ve buradaki çalışmanın bel kemiği durumunda.

Korona dolayısıyla hava taşımacılığı neredeyse tamamen durduruldu. Havaalanı'nda sadece kargo işleri yürütülüyor. On binlerce işçi kısa çalışma (Kurzarbeit) döneminde. Birçok işçinin işine son verildi. Birçoklarının da normal aylık gelirinde %30 kadar düşüş gerçekleşti.

İşverenin kısa çalışma dönemine girme isteklerine Fraport ve FraGround ve diğer işçi temsilcilikleri birkaç muhalif ses dışında onay verdiler.

Fraport işçi temsilciliği bir kez daha istifa etmek zorunda kaldı.

Aktiv für die Beschäftigte (Aktif İşçi temsilcisi başkanı Ö. Gürsoy) grubunun mahkemeye başvurusu üzerine Av. Ann Kathrin Halank tarafından yürütülen Betriebstat ve Aufsichstrat delege seçimlerinin iptaline ilişkin itiraz 5.8.2019 ile 21.4.2020  tarihleri arasında Frankfurt LAG ve Bundesarbeitsgericht (Federal ve Eyalet Mahkemesi) kararlarıyla kabul edilerek, bu seçimler geçersiz yada başka bir ifade ile hükümsüz ilan edildi.  

Bu karara nasıl varıldı: Mahkeme özellikle ortak işletme (Gemeinschaftsbetrieb) de iki ayrı işçi temsilciliğinin bir haksızlığa sebep olduğu kanaatine vardı. Bu haksızlık ortak işletmede işçilerin eşitsiz muameleye tabi tutulması idi.

Bu arada geçen hafta önemli bir olay gerçekleşti: Fraport işçi temsilciği istifa etmek zorunda kaldı. 11 Mayıs akşamı aniden toplanan Ver.di sendikası çoğunluğunda olan temsilcilik kendini tasfiye etti ve yeniden seçimler gündemde.

11 Mayıs'ta Fraport isçi temsilciliği topluca oy birliği ile istifa etti. Bu istifada Frankfurt LAG ve Bundesarbeitsgericht ( Federal ve Eyalet Mahkemesi) kararı esas rolü oynadı. Seçimlere itiraz başvurusu yapan Aktiv für die Beschäftigte bu şekilde bir haksızlığa karşı zafer kazandı. Bu kararların ardından Fraport işçi temsilciliği topluca kendisini feshetti. Şimdi sıra Fraport AG`nin yan şirketi olan Fraground'da.

Fraport ve Lufhansa hisseleri %50 oranında düştü

Fraport (22 bin işçi) ve Lufthansa (35 bin işçi) iki önemli şirketin hisseleri korona döneminde neredeyse en düşük dönemimi gördü. Fraport hisseleri 19.2.2020  (69,94 euro) 70 euro civarındayken, 14 Mayıs'ta 35,12 euro civarına düştü. Bu %50 bir düşüş demektir. Aynı şekilde Lufthansa hisseleri bu tarihler arasında 15,44 eurodan 7,73 euroya kadar düşüş gösterdi.

Bu arada bu iki şirketin ciroları oldukça yüksek: Fraport 2019 yılı itibari ile 3,7 milyar euro ciro yaparken, Lufthansa 15 milyar euro ciro yapıyor. Net kâr tüm harcamalar çıktıktan sonra 1,5 milyar euro civarında.

Peki çalışanların durumu nedir?

Günümüzde çalışma dünyanın dört bir yanında hala insanlar için, sadece hayatta kalmaya yetecek oranda gelir sağlayan bir eylem anlamındadır. Bu şekilde mütemadiyen ezilen ve sömürülen milyonların varlığı süreklilik oluşturuyor.

İnsanlar çalışarak temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamamaktalar. Ele geçen para gıda, kira, temizlik, giyim ve tıbbi ihtiyaçlara yetmemektedir. İnsanlar bir bakıma aç kalmamak için çalışmaktalar.

Kişi başına ağır işler yapmak zorunda tutularak hastalanmaktalar, birçokları ise işin ağırlığından sakat kalmakta bir kısmı ise ağır iş kazalarında vücut bütünlüğünü yitirmekte, engelli olarak yaşamak zorunda kalmakta veya bazen de ölmektedir.

Şimdi işçilerin açıktan bir katliamla karşı karşıya kaldığını dünyanın değişik yerlerinde görmekteyiz. Havaalanlarında çalışanlar gizli bir katliamla karşı karşıyalar. Yaşam süreleri kısalmakta erkenden ölümle karşılaşmaktadırlar. Çeşitli meslek hastalıkları ile mücadele etmekteler.

Havaalanı değil sanki esir kampı

Tel örgüler içinde işçiler, her gün sıkı güvenlik önlemleri içinde kontrollerden geçirilerek içeri alınıyorlar. Ancak iş elbiselerini ve ağır iş postallarını giydikten sonra işçi kartlarını basarak işe başlıyorlar. Giyinme, soyunma ve temizlik (duş ve el yüz yıkama) zamanları iş saatinden sayılmamaktadır. Ücretler oldukça düşük 10 Euro brüt maaş ile çalışan işçilere rastlamak mümkün.

Özellikle Fraport ve Luthansa`da eşit muamele yasası (Gleichbehandlunggesetz) yıllardan beri dikkate alınmamakta bu yasaya uymamak için türlü girişimler söz konusu. Büyük sendikalar bu haksızlıklara esas itibari ile ses çıkarmayarak ve/veya birlikte hareket ederek baskı ve sömürüye destek olmaktalar.

Şimdiki durumda mahkemelerin kararı ile (Betriebverfassungsgesetz ve Gleichbehandlungsgesetz) olumlu yönleri uygulanmak zorunda. 

Bu şu demek: Fraport ve taşeron şirketi Fraground`da çalışan işçiler eşit tutulmalı!

Korona ve kısa çalışmadan (Kurzarbeit) dolayı ortaya çıkan bir durum havaalanının durması idi. Uçuşların yapılmaması ile Yer hizmetlerinin (BVD Bodenverkehrsdienste) durması esasen %90 oranında havaalnaı işlerinin durması anlamına geliyor. Yeni BVD olmaksızın havaalanı hiçbir şey demek.

Bu arada Frankfurt havaalanında "BVD her zaman zarar ediyor“ diye iddia edilen bir durum var. Ama BVD olmadan da kar edilmiyor. Ve işletme yürümüyor. Havaalanı bir 'mezarlığı‘ andırıyor. Bürolar ve işyerleri çalışmıyor. Bugün hâlâ hayalet durumunda Frankfurt havaalanı.

Yıllardır çalışma durumu ve iş koşullarında bir düzelme olmadı. Sosyal kazanımlar sürekli yok edildi. ‘Zukunftsvertrag’ ile maaşlar düşürüldü. Ücrete katkı eden sosyal haklar yok edildi.

Çalışanların çoğu stres altında çalışmakta, erken emekli olmak zorunda kalmaktalar ve erken ölümler birbiri ardına geliyor.

Yunanlı işçi Laki (50) psikomatik problemlerden dolayı emekliye ayrılmak zorunda kaldı. Laki, bir yolcuya ilk yardım girişiminde bulundu. Bunda başarısız oldu. Yolcu bayan kollarında yaşamını yitirdi.

Bir başka işçi  Murat K. (49) erken yaşta yaşamını yitirdi. Uzun yıllar taşıma işlerinde çalıştı, yükselme imkânlarına destek verilmedi. Manfred W. , keza yine öyle erken yaşta öldü. Uyun yıllar rahatsızlıklarına rağmen sürekli çalıştı.

Burada işçilerin sinir sistemi, beyin, kalp tamamen darmadağın olmuş durumda. Hava kirliliği, dizel, kerosin, gaz, gibi negatif sözcükler hayatın ayrılmaz bir parçası.

Karlarını yükselmek için çalışanlar daha yoğun çalıştırılmakta. Bir çok işçi iki ya da 3 kişinin yapacağı işi yapmakta.

Ne yapmalı?

Şimdi işçiler daha iyi çalışma koşulları talep etmekteler. Mahkeme sonuçları sevinçle karşılandı. Fraport AG de yeniden bir işçi temsilciliği seçimleri gündemde tek bir işçi temsilciliği ile tüm işçileri eşit muameleye eşit şartlarda savunmaya dönük bir işçi temsilciliği kurulmalı. Taşeron şirketler yoluyla aygınca sömürüye ve insan yaşamını hiçe sayan uygulamalara son verilmelidir. İşçi yaşamı insan yaşamıdır. İşçi hakları insan haklarıdır.

Özellikle insanlık dışı Rufbereitschaft (çağrıya hazır olma) uygulaması. Bu uygulama ile işçi aniden telefon ile çağrılıp işe başlamak zorunda bırakılmakta. Bu işlem sabahın köründe de ya da öğlen vakti de olabilir. Bu haksızlığa henüz çoğunluk olan Ver.di sendikası göz yummaktadır. Daha pek çok uygulamalar işçilerin çalışma koşullarını zorlaştırmaktadır.

Daha iyi çalışama koşulları için mücadele etmek üzere şimdi işçiler yeniden daha iyi işçi temsilciliği için örgütleniyorlar.

İşçilerden yana tek bir işçi temsilciliği talebi fikri yaygınlaşıyor.

Aynı işi yapan aynı ücreti alsın ve işçileri tek bir işçi temsilciliği savunsun!