Partiler ve inançlar üstü, bağımsız bir dernek olan FAD, tüzüğünde yer aldığı üzere politik ve eğitim faaliyetlerinde bulunmak adına üyelerini bilinçlendirme çalışmalarının bir parçası olarak bu semineri gerçekleştirdi.

Seminerin ana konuları Türkiye‘den Almanya‘ya göçün 60. yılı.

Genel seçimler sonrası göçmenler açısından Almanya‘daki politik tablo ve Türkiyedeki politik gündem idi. Seminerin açılış konuşmasını yapan Dernek Başkan Vekili Orhan Göktan: “Derneğimizin 5. kuruluş yılını kutladığımız şu günlerde bu seminerimizle 2 yıllık Pandemi nedeniyle verilen zorunlu ara sonrası yeni bir faaliyete başlamaktayız. Bu faaliyete başlamamızdaki tetikleyici güç tüzüğümüzde yer alan bir politik kuruluş olmamız ve üyelerimizin, ve temsil ettiğimiz halkımızın yararına bilinçlendirme faaliyetleri tertiplemektir. Bizlerle birlikte bu seminere katıldığınız için çok teşekkür ederiz, hepiniz bir kez daha hoş geldiniz‘‘ dedi. 30'a yakın farklı yaş ve meslek gruplarından aralarında akademisyen katılımcıların da bulunduğu Semineri Dr. Aydın Sayılan yönetirken konuşmacılar ise yine Aydın Sayılan ile Almanya'da yaşayan Sosyal Pedagog/Gazeteci Mehmet Tanlı idi. Seminerde moderasyonu ise emekli Maden Mühendisi FAD üyesi Celal Tarhan üstlendi.

60 yıllık Göç bir başarı hikayesidir

Mehmet Tanlı‚ seminerde yaptığı konuşmada özetle ‘‘Almanya‘ya 60 yıllık göç her şeye rağmen bir başarı hikayesidir. Sorunlarımız vardır çözümü de insanlarımızın toplumsal ve siyasal yaşama katılmasından, birlikte mücadele etmekten ve çocuklarımızın alacağı sıkı eğitimden geçer. Almanya‘da kurulacak yeni üçlü koalisyon biz Türkiyeli göçmenler açısından olumludur ve bize pozitif yansımaları olacaktır.‘‘ dedi.

Diplomasi dili kullanılması lazım

Sosyalist kadınlar Bahar Kampı'nda buluşacak Sosyalist kadınlar Bahar Kampı'nda buluşacak

Irkçılığı ve ayrımcılığı bir insanlık suçu olarak değerlendiren Sayılan ise konuşmasında daha çok Türkiye'deki kutuplaşmaya yer verdi; ‘‘Türkiye'den yapılan her olumsuz açıklama ya da Alman hükümetiyle çatışma buraya, bize kötü yansımaktadır. Diplomasi dili kullanılması lazım. Türkiye'deki kutuplaşma biran önce son bulmalı, zamlar, yoksulluk almış başını gidiyor. Dileğimiz Türkiye'de insanların barış, huzur ve kardeşlik içerisinde birlikte yaşamasıdır‘‘ dedi.

Orhan Göktan ise seminer sonrası yaptığı değerlendirmede: “Kuruluş hedeflerimizden şaşmadık. Sivil Toplum Örgütleri; üyelerine, temsil ettikleri ve içinde bulundukları topluma faydalı hizmetler vermek için de kurulmuşlardır. Vatandaşlarımızı faaliyetlerimize katılmaya devam ediyorum” dedi. Seminer, katılımcıların ilgiyle dinlediği sunumların ardından çeşitli müzisyen katılımcıların müzikal programı sonrası Seminerin yapıldığı Jägerhof Hoteli'nin önünde hatıra fotoğrafı çektirilmesiyle son buldu.