ALMANYA DA GÜNDEM

Almanya‘nın nüfus olarak en büyük eyaleti olan Kuzey Ren Vesfalya‘da 13 Eylül’de gerçekleşen yerel seçimlerin ikinci turu dün yapıldı. Seçimlerin en kazançlı partisi olan Yeşiller Aachen, Bonn ve Wuppertal gibi önemli büyük şehirlerde Belediye başkanlıklarını kazandı. Eyalet başkenti Düsseldorf'ta ise CDU başkanlığı SPD'nin elinden aldı. Münster‘de ise Yeşiller CDU'lu başkana karşı seçimi kıl payı kaybetti.

Dortmund, Hamm, Mönchengladbach ve Krefeld‘te ise Sosyal Demokrat adaylar ipi göğüslediler. Oy kaybına rağmen Merkel'in Hristiyan Demokrat Partisi (CDU) seçimlerde 1. Parti oldu.

NRW deki oy oranları Partilere göre şu şekilde dağıldı: Hristiyan Demokratlar Birliği (CDU ) 34,3 % ( -3,2%) , Sosyal Demokrat Parti (SPD ) 24,3 % (-7,1%) , Yeşiller (Grüne) 20,0 % (+8,3%) , Hür Demokratlar ( FDP) 5,6 % (0,8%) , Sol Parti (Die Linke) 3,8 % (0,0%), Irkçı Almanya için Alternatif Partisi (AfD ) 5,1 % (+ 2,6)

Sosyal Demokrat Parti ( SPD) bir zamanlar açık ara önde olduğu, yönettiği şehirlerde yüzde 8'lere varan bir puan kaybı yaşadı.

Almanya‘nın bu önemli eyaletinde ilk kez 16 yaşındakiler de oy kullandı. 5 Milyon göçmenin yaşadığı NRW'de Türkiye kökenlilerin seçimlere ilgisi belirli gruplar dışında hiçte fazla değildi. Türkiye kökenli Belediye Meclisi adayları genelde Yeşiller'den, Sol Parti'den ve SPD'den seçildiler. Duisburg gibi şehirlerdede bazı muhafazakar, AKP'ye yakın, Almanya'daki Diyanetin de desteklediği iddia edilen gruplar kendi isimleriyle seçimlere katıldılar.

Buradaki toplam nüfusumuza orantısal olarak az da olsa farklı partilerden bazı Türkiye kökenli adaylar belediye meclislerine girdiler .

Ortaya çıkan tablo, seçim sonuçları, bu yılın Aralık ayında yapılacak olan büyük kurultayda CDU genel başkanlığına aday olan Eyalet Başbakanı Armin Laschet'in elini güçlendirmiş görünüyor. Laschet büyük bir ihtimalle gelecek yıl yapılacak olan genel seçimlerde CDU'nun başbakan adayı olması ve Merkel‘ in yerine geçmesi bekleniyor.

Hamm şehrinde virüs hızla yayılıyor

Almanya‘daki diğer gündem maddeleri ise 15 bine yakın yurttaşımızın yaşadığı Kuzey Ren Vesfalya Eyaletinin 200 bin nüfuslu Hamm şehrinde Pandeminin patlaması. Hamm şu anda Almanya daki virüs bulaşan şehirler arasında açık ara 1. sırada.

15 gün içinde 3 Türk düğününde kuralların çiğnenmesi nedeniyle virüsün önce 80 şu an ise 200 kişiye bulaşması şehirdeki huzuru bozmuş bulunuyor. Hamm’da yaşayan Türkler düğün sahiplerine kızarken ırkçı gruplar Türkiyeliler aleyhine propagandalarını hızlandırmış bulunuyorlar.

Yüzlerce kişiyle gerçekleşen ve önlem almadan yapılan bu düğünlerde bulaşan virüs nedeniyle Hamm Belediyesi tüm masrafları Düğün ve Düğün salonu sahibine yıkmak istiyor.

Almanya’da son 24 saatte 2 bin 143 Kovid-19 vakası tespit edildi. Alman Maliye Bakanı Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter Altmaier, katıldığı AB Ticaret Bakanları toplantısında bakanların birinin çalışanında Covid-19 saptanınca, önlem olarak kendisini karantinaya almış bulunuyor.

Federal Almanya’da Dışişleri Bakanı Heiko Maas’ta bilindiği üzere Peter Altmaier gibi koronavirüs (Covid-19) tehlikesiyle kendisini karantinaya almıştı.

Başbakan Merkel önlem alınmaz, kurallara uyulmazsa hergün 19 bin insana virüs bulaşabileceğini ve bu durumda Almanya’da yaşayanları felaket bekliyor dedi.

Alman Polis teşkilatında aşırı sağcı örgütlenmeler

Kuzey Ren Vestfalya eyaletindeki aşırı sağcı polislerin faaliyetleri son bulmuyor.

Eyalet İçişleri Bakanlığı'nın yayımladığı rapora göre, hem bakanlık içerisinde hemde Essen emniyet teşkilatında olmak üzere aşırı sağcı içerikte paylaşımlar yapan toplam 104 emniyet mensubu tespit edilmiş bulunuyor.

Geçen hafta WhatsApp'daki yazışma gruplarındada ırkçı polisleri paylaşımları ifşa oldu.Bu nedenlede 29 polisin açığa alındığını Kuzey Ren Vestfalya İçişleri Bakanı Herbert Reul yaptığı bir basın toplantısıyla kamuya açıkladı.

Buna benzer bir şeyde bugün ortaya çıktı. Irkçı parti olan AfD de uzun yıllardır Parti sözcülüğü yapan Christian Lüth yabancıları gaz odalarında yakma ya da onları kurşuna dizme konusunda yaptığı açıklamalar nedeniyle partisinin yönetimi tarafından bu görevden alındı.

II. dünya savaşında ırkçı, faşist Hitler rejimin soktuğu savaşta milyonlarca insanını kaybeden Almanya’da artık bunlar da konuşuluyor. Nereden nereye?

Almanya da yaşayan Prof. Dr. Burak Çopur ise çıktığı Alman ve Türk TV kanallarında Türkiye de yaşayan anne ve babası üzerinden MIT’ten tehdit aldığını, kendisine yöneltilen PKK' lı yada FETÖ'cü iddialarının ise gülünç ve absürd olduğunu söyledi.

 MİT'in Avrupa’daki faaliyetleri

Diğer bir konuda çok yeni bir olay olan Almanya ve Avusturya daki MİT faaliyetleri 3 gün önce Avustury ada bir MİT tetikçisi güvenlik güçlerine sığınarak eski Yeşiller Milletvekili Berivan Aslan ve daha başka muhalif siyasetçi ve aydınlara yapacağı suikastı itiraf etti. Avusturya ve Alman yetkililer, güvenlik birimleri MİT’in bu tür faaliyetlerinin kendi iç güvenliklerini tehdit ettiğini ve müsamaha edilmeyeceğini söylediler.

Son olarakta geçen hafta sonu HDP'ye yönelik gözaltılar başta Köln olmak Almanya nın farklı şehirlerinde bir çok STK ve kişiler tarafından şiddetle protesto edilip birlikte mücadele edilme çağrısı yapıldı.