Özgür basında seçimler ve HDP milletvekili aday adayları konusunda çeşitli yazılar yayınlandı. Yapılan doğru tespitleri ve olması gerekenleri tekrarlamamak için, Ferda Çetin’in »Vatandaşın milletvekili adayı kriterleri« ile Nazan Üstündağ’ın »Seçime doğru« ve »Müzakere, HDP« başlıklı köşe yazılarını anımsatmak isteriz. Başvuranların sayısı ne kadar çok olursa olsun, HDP’nin göstereceği ilkesel tavır, en doğru olanda karar kılınmasına katkı sağlayacaktır.

Elbette HDP’nin barajı aşması Türkiye’nin geleceği açısından son derece önemli bir gelişme olacak. Ancak gösterilen adayların kimlikleri de son derece önemli mesajlardır. Gerçi ülke dışından HDP’ye akıl verecek değiliz, ama HDP ile eleştirel dayanışma içinde olan bir komünist olarak, bilhassa Asuri-Süryani Ermeni Soykırımının 100. yılında seçilecek bir yerden aday gösterilmesini gerekli gördüğümüz aday adayı Filor Uluk’tan bahsetmek istiyoruz. Filor Uluk’u destekliyor olmamız, Ermeni olmasından değildir. Bizim için ilkesel olarak belirleyici olan, sosyalist Ermenilerin öz örgütü Nor Zartonk’un (Yeni Uyanış) Uluk’u kendi adayları olarak göstermesidir. Nor Zartonk Uluk’u şöyle tanıtıyor:

»Emekçi bir Ermeni ailenin çocuğu olan Uluk, 1960 Samatya doğumlu. Önce Sahakyan Nunyan Ermeni İlköğretim Okulu’na kaydolan Uluk, ekonomik nedenlerle buraya devam edemedi. Topkapı Ortaokulu’na kaydoldu, ama Ermeni olmanın zorluklarıyla karşılaşarak, eğitimine ara vermek zorunda kaldı. Şu an açık öğretimde eğitimine devam ediyor. İki çocuk annesi olan Uluk, terzilik mesleğindeki bilgilerini yoksul kadınlar ile paylaşıp, onların meslek edinmesi için çabaladı. Bilinçli bir kadın olarak kadın örgütlerinde çalıştı. Genç yaşta tanıştığı yoksulluk, Ermeni olarak karşılaştığı ırkçılık ve erkek egemen düzenin karşısına örmeye çalıştığı duvar, Uluk’u siyasi mücadeleye yönlendirdi.

1991’de HEP ve SHP ittifakında aktif görev aldı. 1996’da ÖDP kuruluşunda Ermeni ve sosyalist kimliğiyle yer aldı. Şimdi ise Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi üyesi. 1999’da Ermeni kimliğiyle çok dilli bir kampanya yürüterek Samatya semtinde muhtar adayı oldu.1999 Marmara ve 2011 Van depremlerinde, depremzedeler ile dayanışmak için lojistik destek sağlarken projeler üretti ve bölgede kadınlar ve çocuklar için atölyeler düzenledi. Açlık grevleri, sivil itaatsizlik süreci, seçim çalışmaları ve KCK davalarında Kürt Özgürlük hareketinin destekçilerinden oldu. Bir Ermeni olarak başta Kürt halkı olmak üzere, daima ezilen halklar ile omuz omuza yürüdü. Savaşın en yoğun olduğu dönemlerde kararlı bir barış aktivisti olarak mücadele etti. Barışa Bir Tülbent Bağla projesinde mücadele verdi ve kendi sözüyle ›Soykırıma uğramış bir halkın çocuğu olarak, eşit koşul ve haklarla onurlu bir barışın tesisi için‹ HDK’nde kuruluşundan itibaren yer aldı. Nor Zartonk ve İHD’nin düzenlediği eylemlerin en önünde yer aldı, Roboski katliamının unutulmaması için düzenlenen eylemlerin örgütleyicilerinden ve Maritsa Küçük davasının kararlı takipçilerinden oldu...«

Dahasını saymaya gerek yok. Nor Zartonk doğru bir seçim yapmış. Seçim yapma sırası HDP’de. Şimdi sırasıdır: Ermeniler ön saflara!

14 Mart 2015