Liberallerin, özellikle kendilerini »sol liberal« olarak nitelendiren küçük burjuva yazarların her fırsatta sola verdikleri nasihati sıkça duymuşsunuzdur: »Sol, küreselleşme çağında artık antiemperyalizm sloganını terk etmelidir«. Öyle ya, küreselleşen dünyada demode laflara yer yok. »Sembiyotik ilişkiler« sayesinde elde edilen »sinerji etkileriyle« insanlık tüm dünyada refaha ve bireysel mutluluğa ulaşıyor – muş!

Kapitalizmin »nimetlerinden« faydalanan küçük burjuvazinin bireysel mutluluğundan şüphemiz yok, haşa! Eh, ABD veya AB’nin politik sularında »ulusal« çıkarların savunulabileceğini iddia eden burjuva milliyetçilerinin emperyalizm kavramına ne kadar »gıcık« olduklarını da biliyoruz vesselam. Amma velakin çivisi çıkan dünya, kapitalist sömürü ve emperyalizmin »faydalarını« gözümüze batıra batıra göstermeye de devam ediyor.

Bakın, 160 ülkedeki durumu inceleyen Uluslararası Af Örgütünün (AI) 2014 raporundaki veriler nelerden bahsediyor: 18 ülkede hâlâ savaş suçu işleniyor. 35 ülkede paramiliter güçler insanlık suçu işliyorlar. 2014’de sadece Akdeniz’de boğulan mülteci sayısı 3.400. 62 ülkede temel hak ve özgürlüklerini kullanmak isteyen insanlar siyasi tutuklu olarak hapishanelerde. 119 ülkede düşünce ve basın özgürlüğü keyfi uygulamalarla engelleniyor. 28 ülkede tecavüz sonucu hamile kalan kadınların kürtaj yaptırması yasak. 78 ülkede LGBTI bireyleri cezalandırılıyor. 93 ülkede adalet işlemiyor. 131 ülkede işkence yapılıyor. Türkiye’nin bu listenin en başlarında olduğu herkesin malumu.

Bazı ülkelere baktığımızda şunları görüyoruz: Suriye iç savaşında 2014’de gene siviller yaşamını kaybetti. Gerek Esad rejimi, gerekse de DAİŞ ve silahlı muhalefet işkence, baskı, katliamlar ve yağmalarla insanlık suçu işliyorlar. 4 milyon insanın ülkeyi terk ettiği Suriye’de toplam 7,6 milyon insan iç mülteci konumunda. 1 milyondan fazla insanın zorla yerinden edildiği Ukrayna’da ise 4 bin sivil öldürüldü. İnsan kaçırma, terör, işkence ve sivil yerleşim bölgelerinin bombalanmasının önüne hâlâ geçilmiş değil.

2014 yazında İsrail’in Gazze saldırısı en az 1.500 sivilin yaşamına mal oldu. Nijerya’da Boko Haram binlerce sivili katletti, güvenlik güçleri ise »terörle mücadele« gerekçesiyle savaş suçları işlediler. Merkez Afrika Cumhuriyeti’ndeki mezhep çatışmalarında 5 bin insan öldürülürken, Güney Sudan’da ordu ve muhalefet arasındaki çatışmalar on binlerce insanın yaşamını kaybetmesine ve 2 milyon insanın zorla yerinden edilmesine neden oldu. Afganistan ve Pakistan’da bombalı saldırılarda her gün onlarca insan katledilirken, ABD ordusunun gerçekleştirdiği İHA saldırılarında binlerce sivil öldürüldü. Irak’ta düzenli gerçekleştirilen bombalı saldırıların sayısında azalma yok...

Antiemperyalizm sloganı terk edilmeliymiş. Hadi canım sende! Emperyalizm yok denince ne değişiyor? Emek sömürüsü, emperyalizme bağımlılık, başta Ortadoğu olmak üzere dünyanın kan gölüne çevrilmesi ortadan mı kalkıyor? Varsın küçük burjuva kendini bu teraneyle teselli etsin. Dünya gerçeği antikapitalist ve antiemperyalist mücadelenin gereğini kanıtlıyor, hem de gözümüze batıra batıra!

28 Şubat 2015