Erzurum Palandöken ve Konaklı kayak merkezleri özelleştirme kapsam ve programına alındı. İşletme hakkı devri yöntemiyle gerçekleştirilecek özelleştirmeler 3 yıl içinde tamamlanacak. Resmi Gazete'de dün yayınlanan Özelleştirme Yüksek Kurulu Kararı'na göre özelleştirmeler, Konaklı Kayak Merkezi ile Palandöken Kayak Merkezi'nde yer alan tüm varlıkları kapsayacak.

GÖLETİ DE ÖZELLEŞTİRİLECEK
Karara göre, her iki kayak merkezinin sınırlarını belirleyen Maliye Hazinesi ve Spor Genel Müdürlüğü'ne ait taşınmazların yanı sıra bu merkezlerdeki pist, lift, gölet ve benzeri yapı, tesis ve diğer varlıklar da satış kapsamında olacak.

3 YILDA TAMAMLANACAK
Erzurum Palandöken ve Konaklı Kayak Merkezlerinin özelleştirme işlemi tamamlanana kadar, bu işletmelerden elde edilen her tür gelir, Spor Genel Müdürlüğü veya Türkiye Kayak Federasyonu'na bırakılacak. Bu kararın uygulanması ile ilgili hususlar, gerek görülmesi halinde Maliye Bakanlığı, Spor Genel Müdürlüğü, Türkiye Kayak Federasyonu ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı arasında yapılacak protokollerle belirlenecek. Karara göre özelleştirme 3 yıl içinde tamamlanacak.

Yılsonuna doğru ihaleler hızlandı

Hükümet eylül ayından itibaren özelleştirme ihalelerini hızlandırdı. Son dört ayda gerçekleşen ihaleler arasında köprülerin özelleştirilmesi gibi Anayasa'ya aykırı olduğu uzmanlarca ifade edilen tartışmalı ihaleler de bulunuyordu. İhaleler ve sonuçları şöyle:
11 Eylül: Ankara Yüksek Hızlı Tren Garı. Firma Limak-Kolin-Cengiz. En iyi teklif 19 yıl 7 ay işletme süresi.
12 Kasım: Akdeniz Elektrik Dağıtım. Firma Cengiz-Kolin-Limak. En yüksek teklif 546 milyon dolar.
20 Kasım: Halkbank'ın yüzde 20.8 hissesi 4.5 milyar liraya halka arz edildi.
13 Aralık: Kemerköy Liman Sahası. Firma Mehmet Güneş İnşaat. En yüksek teklif 31 milyon 50 bin dolar.
14 Aralık: BEDAŞ. Firma Cengiz-Kolin-Limak. En yüksek teklif 1.96 milyar dolar.
17 Aralık: Boğaz köprüleri ve otoyolların özelleştirmesi. Firma Koç-UEM-Ülker. En yüksek teklif 5 milyar 720 milyon dolar.
20 Aralık: Gediz Elektrik Dağıtım. Firma Elsan-Tümaş-Karaçay. En yüksek teklif 1.23 milyar dolar.
27 Aralık: Seyitömer Termik Santralleri. Firma: Çelikler İnşaat. En yüksek teklif 2 milyar 248 milyon dolar.

Takvimi belli 8 ihale

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın gündeminde takvimi belirlenmiş 8 ihale bulunuyor. İhaleler ve son teklif verme tarihleri şöyle:

Hamitabat Elektrik Üretim AŞ - 14 Ocak
Kangal Termik Santrali - 17 Ocak
Başkent Doğalgaz - 18 Ocak
İstanbul Anadolu Elektrik Dağıtım - 19 Şubat
Toroslar Elektrik Dağıtım - 19 Şubat
Dicle Elektrik Dağıtım - 19 Şubat
Vangölü Elektrik Dağıtım - 19 Şubat
Taksim Otelcilik - 3 Mart

2013'te ayrıca TCDD'ye ait limanlar, Milli Piyango İdaresi ile Türk Telekom'un Hazine'ye ait hisselerinin özelleştirilmesi bekleniyor.

BİRGÜN