İzmir’de geneli kent merkezinde bulunan 50 civarında zirai ilaç satıcısına, ilaç kalıntısına karşı alınan önlemler çerçevesinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkilileri tarafından 6’şar bin lira para cezası kesildi. Tarımsal ilaç kalıntılarına karşı her zaman işbirliğine hazır, denetime açık olduklarını vurgulayan ziraat mühendisleri, altyapı tamamlanmadan ceza kesme yönteminin sonuç vermeyeceğini savundu. Konuyla ilgili değerlendirme yapan Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ferdan Çiftçi, kesilen cezalar ile pek çok işletmenin mağdur olduğuna dikkat çekerek, "Konu şu: Aslında yapılan iş yasal olarak doğru, ancak hukuki değildir. Yani bu işin hukuki olması ile yasal olması farklı" diye konuştu.

Ferdan Çiftçi, tere, maydanoz, roka gibi pek çok yeşillik ve bazı meyvelerde ruhsatlı ilaç bulunmadığını, ancak bunlar için ilaç kullanmanın zorunlu hale geldiğini dile getirerek, "Maalesef uygulanan yanlış politikalar sonucunda bu ürünleri üretmek için tarımsal ilaç kullanmak gerek. Biz ziraat mühendisleri olarak az kullanılmasını öneriyoruz, ancak mevcut koşullar da tersini zorluyor. Yani siz vatandaşa 'Reçeteli ilaç' kullan diyorsunuz, reçeteli ilaçlar ise ruhsatlı değil" değerlendirmesini yaptı.

Bu tür cezalarla gıda güvenliğinin sağlanmayacağını da vurgulayan Çiftçi, reçete yazacak uzman sıkıntısının da bulunduğuna dikkat çekti. Çiftçi, "Bu sisteme uyulmuyor, uyduruluyor. Uyduramayanlar da ceza yiyor bu işten" diyerek Oda olarak sistem düzelene kadar yaptırımların ertelenmesini ve uygun bir altyapı istediklerini sözlerine ekledi.

Hisarönü’nde yıllardır mesleği yürüten Ziraat Mühendisi Ferit Kiperkan da yeterli altyapı hazırlanmadan direkt olarak ceza kesilmesinin mağduriyet yarattığını belirterek, "Reçeteyi veren kimselerin bile nasıl bir eğitimden geçtiğini bilmiyoruz" dedi.



BT(İÖ/CK)