Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Genel Başkanı İbrahim Güllü konuyla ilgili şu açıklamayı yapmıştır.

 

Tüketicinin sık kullandığı yufka hem pazarda açıkta hem de yufka satışı yapan kapalı yerde satılmakta. Ancak nedense kilo ile satılması gereken yufka tüketiciye satılırken 1 kg yerine 6 tane, yarım kg yerine ise 3 tane verilmekte. Satıcıya sorduğunuzda ise 6 tanesinin 1 kg olduğunu söylüyor. Satıcıya güvenen ve tarttırma ihtiyacı hissetmeyen tüketici gerçekte 600-700 gr yufka aldığının farkında değil. Her kiloda yaklaşık % 30 oranında tüketici soyuluyor. Bu satış şekli çok yaygın ve ranta dönüşmüş durumda.

İsmi mahfuz tüketicinin başına gelen ve kendi beyanı ile aynen şöyle bir olay gerçekleşir. ”Mahallemde yeni açılan 1 yıllık mazisi olan yufkacıya gittim ve yufkanın kg. fiyatı ne dedim 3,50 TL dedi. Peki ver 1 kg. dedim 6 ad. sardı ve verdi. 1 kg'mı bu diye sordum evet biz böyle satıyoruz dedi. Peki tart dedim tartmak istemedi zorlayınca tarttı ve 840 gr. geldi. 5 TL uzatıp parasını al, fişimi kes dedim "fiş kesemem" dedi. Neden diye sordum kesemem dedi ve uzanarak bana verdiği yufkayı geri aldı git başka yerden al diyerek paramı uzattı. Kendisinin 2 sefer "suç işlediğini" ihtar ederek yufkayı geri aldım ve parasını uzattım, fiş istemiyorum paranı al dedim, nasıl olsa tabelası vardı ve adresi biliyordum ...! Bu ısrar karşılıklı 2 sefer yaşandıktan sonra istemeyerek dahi olsa 840 gr. yufka için 3,00 TL bedel alarak fişimi kesti.”

Sadece Antalya da günde yaklaşık "4 ton" yufka satıldığını düşünüldüğünde soygunun büyüklüğü ortaya çıkacaktır. Meslek odası konu üzerinde hassasiyet gösterip çalışsa da görev ve sorumluluk denetim mekanizması olan belediye zabıtasına düşmektedir. Belediyelerimizin bu konuda çalışma yapmasını, Üretim İzin Belgesi, oda kaydı, vergi kaydı olmayan kişilere izin vermemelerini bekliyoruz.