Şubat ayının son haftalarında ekimi yapılan sarımsak, Taşköprü'de de etkili olan yoğun kar yağışı nedeniyle gerçekleştirilemedi. Olumsuz hava şartlarının devam etmesi nedeniyle, ekilmek üzere tanelere ayrılan sarımsaklarda çillenme ve yer yer küflenme meydana gelirken, üretici ise tam olgunluğa ulaşmaması sonucu verimin ve rekoltenin düşük olmasından kaygı duyuyor.

Taşköprülü sarımsak üreticisi Cengiz Durgut, "Önceki yıl aynı tarihte ilçedeki sarımsak dikiminin yüzde 70'i tamamlanmış durumda idi. Sarımsakları tanelere (iç etmek) ayırma işlemimiz 20 gün önce tamamlanırken, yaklaşık 20 gün daha dikilemez. Bunun sonucu ayrılan sarımsak dişlerinde bozulmalara neden oluyor" dedi.

İlçeye bağlı Ethem Köyü çiftçilerinden Saim Korkmazer ise sarımsağın toprakla buluşmasının gecikmesi sonucu topraktan yeterli verimi alamayacaklarını söyledi. Korkmazer, "Söküm tarihinde bir değişiklik olmuyor, ancak sarımsaklar yeterli büyüklüğe ulaşmazken, rekoltenin önümüzdeki yıl düşmesine neden olacak" diye konuştu.

Taşköprü Sarımsak Üreticileri Birliği Başkanı Abdullah Eligüzeloğlu ise bugün itibariyle bir sorun görmediklerini belirtirken, "Ancak dikimin 15-20 gün daha gecikmesi durumunda çiftçilerin de ifade ettiği gibi rekoltenin düşmesi, verimin istenilen seviyeye çıkmaması gibi olumsuzlukları beraberinde getireceğini tahmin ediyoruz" dedi.



HD (AY/AAA)