İzmir’in Menderes İlçesi’ne bağlı Tekeli’deki İTOB Organize Sanayi Bölgesi’nde, İzmir Ticaret Odası (İZTO) ile İzmir Ekonomi Üniversitesi işbirliğinde kurulması planlanan tarım, bilişim teknolojileri ve kimya sektörlerinin faydalanabileceği teknopark ile ilaç sanayii de nefes alacak. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na başvurusu yapılan teknopark onaylandıktan sonra İTOB’da toplanmış olan tıbbi malzemeciler Ar-Ge çalışmalarına başlayacak.

DEMİRTAŞ: 1500 TIBBİ MALZEMECİ VAR

Konuyla ilgili bilgi veren İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, ara mal ithalatı yoğun olan stratejik sektörlere yeni düzenlemeyle teşvik verilmesinin yerinde bir karar olduğunu belirterek, bunlardan birinin de tıbbi malzeme sektörü olduğunu vurguladı. İzmir’in vizyonunun da stratejik yatırımlar olması gerektiğini kaydeden Demirtaş, "Odamıza bağlı 1500 civarında tıbbi malzeme üreticisi var. Bunların bir bölümü üretim yapıyor, ancak bugüne kadar hastaneler genellikle tercihlerini ithal ürünlerden yana kullandılar. O yüzden üyelerimiz bu pazardan etkin bir biçimde pay alamıyordu" dedi.

YERLİ MALI TIBBİ MALZEME KULLANILACAK

Demirtaş, şimdi ise 7 yıl süreyle devletin desteklediği politikayla yerli malı kullanımına ağırlık verilmesinin önemini dile getirdi. Demirtaş, "Kendi ürettiğimiz tıbbi malzemelerin kullanılacak olması hem ithalatı durduracak hem ihracatı artıracaktır. Bu konuda bilgi birikimi ve insan kaynağı vardır. Bu yüzden biz İTOB Organize Sanayi Bölgesi’nde kümelenen tıbbi malzemeciler için, kurmayı planladığımız Teknopark’ta bir birim ayırıyoruz. Bu şirketler araştırma geliştirme faaliyetlerini Teknopark’ta yapacaklar" değerlendirmesini yaptı. 



BT(İÖ/BT)