TOFAŞ Fabrikası’nda düzenlenen törende, 41’inci yılını kutlayan firmanın 2012 yılına ilişkin yenilikler açıklandı. Toplantının açılışında konuşan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, 2007 yılında üretimine başladıkları Linea'nın, yeni versiyonunun banttan iniş töreninin gerçekleşeceğini dile getirdi. Türkiye’ye bir otomotiv fabrikası kazandırma hayali ile temellerinin 1968 yılında kurucuları ve dedesi Vehbi Koç tarafından fabrikanın kurulduğunu hatırlatan Mustafa Koç, sektördeki 44 yıllık birikim ve tecrübesiyle, global bir oyuncu olarak Türkiye’nin öncü ve yenilikçi kuruluşları arasında özel bir konuma sahip olduğunu kaydetti.

Tofaş’ın 1971 yılında, yılda 20 bin adetlik üretim kapasitesi ve 600'e yakın çalışanıyla mütevazı bir fabrikada Murat 124 modeliyle üretime başladıklarını söyleyen Koç, "Bugün ise yılda 400 bin adetlik üretim kapasitesi, 8 bini aşkın çalışanıyla, 5 marka için 80'den fazla ülkeye ihracat yapan otomotiv sektöründe global bir oyuncu. Üstelik Tofaş, Türkiye'nin hem binek otomobil, hem de hafif ticari araç üreten tek firması" dedi.

Geçen yıl 308 bin adetle Türk otomotiv sanayi üretiminin yüzde 28'ini gerçekleştirdiğini ve 181 bin adetle de sektör ihracatından yüzde 23 pay aldığını hatırlatan Koç, "2.6 milyar dolarlık ihracat cirosu elde etti. Bunun sonucu olarak, 410 milyon dolar dış ticaret fazlası sağladı. Tofaş, son 5 yıl toplamında ise 2.6 milyar dolar dış ticaret fazlası verdi. Özellikle ekonomimizde cari açık konusunun gündemde olduğu bu dönemde, gerçekleşen bu rakamların çok olumlu ve kayda değer olduğunu belirtmek isterim" diye konuştu.

DÜNYANIN DÖRT BİR YANINA İHRACAT

Tofaş’ın istikrarla atılımlarına devam ettiğini açıklayan Koç, konuşmasına şöyle devam etti:

"2011 yılında imzalanan Opel Vauxhall anlaşması ile birlikte Tofaş, üretim yaptığı marka sayısını Fiat, Peugeot ve Citroen'in ardından 5'e çıkardı. Doblo'nun Kuzey Amerika'ya ihracatı için iyi niyet anlaşması imzaladı. 2013 yılında Ram markasıyla Doblo'yu ihraç etmek için gerekli yatırımları başlattı. Fikri ve sınai mülkiyet haklarına sahip olduğu bu projeler sayesinde, Tofaş, Fiat'ın 3 önemli üretim ve Ar-Ge merkezinden biri oldu. Tofaş'ın tüm bu başarılarının altında, son 5 yılda yapılan 1.6 milyar dolarlık yeni model ve teknoloji yatırımının önemli bir rolü var. Dünyada Ar-Ge'ye en fazla yatırım yapan bin şirket arasındaki 3 Türk şirketinden biri olan Tofaş, 2005 - 2011 yılları arasında yaklaşık 900 milyon dolar Ar-Ge harcaması yaptı. Bu dönemde Tofaş, gerçekleştirdiği Ar-Ge faaliyetleri neticesinde Minicargo, Linea ve yeni Doblo olmak üzere 3 yeni aracı geliştirip pazara sundu. Bugün 5 global markaya üretim yapan Tofaş, sahip olduğu üretim kalitesi, teknolojisi, Ar-Ge yetkinliği ve bu alanlarda yaptığı yatırımlarla Türkiye'nin önde gelen otomotiv üreticisi konumunda. Ar-Ge, üretim ve ihracat alanlarındaki atılımlarının yanı sıra Tofaş, iç pazarda 6 markayı temsil ediyor. Fiat, Alfa Romeo, Ferrari ve Maserati'nin yanısıra Crysler yapımı araçlarla güçlenen Lancia ve son olarak Jeep markaları."

"TOFAŞ, TOPLAM SATIŞTA YERLİ ÜRETİMİ EN YÜKSEK ŞİRKET"

Bünyesindeki markalarla yüzde 15 pazar payına sahip olan Tofaş'ın sattığı araçların yüzde 90'ının Bursa’da üretildiğine dikkat çeken Koç, bu anlamda firmanın Türkiye'de üretim yapan global markalar arasında 'Toplam satışta yerli üretim oranı en yüksek şirket' konumuna sahip olduğunu dile getirdi. Bursa'da üretilen Fiorino, Doblo ve Linea’nın Türkiye'de sınıflarının en çok satan modelleri olduğunu ifade eden Koç, "Böylelikle Tofaş, hem binek otomobil hem de hafif ticari araç üretimindeki başarısını elde ettiği tüm sonuçlarla kanıtlamıştır" dedi.

"LINEA, 2012 YILINDA TÜRKİYE’DE EN ÇOK SATAN BİNEK ARACI OLACAK"

Linea Projesi’nin 5’inci yılının kutlandığını söyleyen Koç, "Yollara çıktığı 2007 yılından bugüne kadar yaklaşık 120 bin adetlik üretim ve 35 bin adetlik ihracat rakamına ulaştı. Linea, geçtiğimiz yıl 33 bin adedi aşkın satış ile de iç pazarda kendi sınıfının en fazla tercih edilen otomobili oldu. Şimdi ise Türk işçisinin ve mühendisinin ürünü olan yeni Linea'yı banttan indiriyoruz" dedi. Koç, şöyle devam etti:

"Ar-Ge'sinin yüzde 70'i Tofaş tarafından gerçekleştirilen yeni seri Linea projesinde, öncelikli olarak Türk tüketicisinin güncel ihtiyaç ve beklentileri göz önünde bulunduruldu. Türkiye'de gördüğü yüksek talep ve beğeni seviyesiyle başarısını kanıtlayan Linea'nın, yenilenen özellikleriyle, performansını daha da yükselteceğine, 2012 yılında da Türkiye'nin en çok satan binek otomobili olacağına inancımız tamdır. Tofaş'ın yüksek Ar-Ge kabiliyeti ile Bursa'daki modern fabrikasında üretilen Linea, yerli otomobil üretimi konusunda bir başarı örneğidir. Ülke ekonomisine olan katkısı da artarak devam edecektir. Yenilenen Linea ile birlikte şimdiye kadar imza attığınız tüm başarılı projeleri, bundan sonra gerçekleştireceklerinizin bir taahhüdü olarak gördüğümü de bilmenizi isterim."

"MALİYET REKABETÇİLİĞİNE İHTİYACIMIZ BULUNUYOR"

Tofaş CEO'su Kamil Başaran ise 2012 yılı itibariyle toplam 4 milyon araç üretim olgunluğuna erişmiş olan Tofaş’ın sadece üretime değil, aynı zamanda ürün çeşitliliğine de öncelik vererek '124' modeliyle başladığı otomotiv yolculuğuna, Doblo, yeni Doblo, MCV ve Linea ile devam ettiğini dile getirdi. Tofaş’ın 2023 yıllarında milyon araçlara doğru müşteri beklentilerini şekillendiren, gurur duyulan Türkiye'nin öncü otomotiv şirketi olma yolunda ilerlediğini ifade eden Başaran, "Bu hedeflere koşabilmek için biliyoruz ki gelişmiş bir Ar-Ge altyapısına, dünya standartlarında üretim ve üstün bir kalite ve maliyet rekabetçiliğine ihtiyacımız bulunmaktadır" dedi.

Çalışanlar ile birlikte Fiat-Chrysler Grubu'nun 170 fabrikası arasında üretim, kalite ve maliyet rekabetçiliğinde lider konuma geldiğini belirten Başaran, ürettikleri araçların kalite ve müşteri memnuniyeti açısından Fiat dünyasında en üst sıralarda yer alması da gurur verici olduğunu kaydetti.

"YERLİLİK ORANINI YÜZDE 65’E YÜKSELTTİK"

Linea’nın 2007 yılında bu fabrikadaki mühendisi, beyaz ve mavi yakalı Tofaş çalışanlarının emeğiyle doğduğunu ifade eden Başaran, "Ar-Ge harcamalarıyla birlikte toplamda 230 milyon dolarlık yatırımla ve 18 ay gibi kısa bir sürede hayata geçirilen Linea aradan geçen bu 5 yılda sürekli yükselen üretim ve iç pazar performansıyla 2011 yılında sınıfının lideri olmuş ve bu yılın ilk çeyreğinde de 6 bin adete yaklaşan satış rakamına ulaşmıştır" dedi.

Başaran, Linea üretim ve satış performansıyla Türkiye'nin tercihi yerli kompakt sedanı olmayı sürdürdüğünü kaydederek, şunları söyledi:

"Tofaş Ar-Ge merkezi tarafından geliştirilerek, bu modern tesiste sizler tarafından üretilen yeni seri Linea modelimizde, çalışanlarımızın ortak imzasının olması bizim için büyük bir gurur kaynağıdır. Yaklaşık 25 milyon dolarlık bir yatırımla yenilenen Linea, Tofaş açısından yeni fırsatları gündeme getirmektedir. İlk Linea'da olduğu gibi yenilenen Linea yine Brezilya ve Hindistan'dan önce ilk kez Türkiye'de üretime başlıyor. Tofaş olarak yenilenen Linea modelinin Ar-Ge sorumluluğunu üstlendik. Bu kapsamda, Hindistan'a Ar-Ge ve parça ihracatı yapmak üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yenilenen Linea ile birlikte otomobil satış, üretim, ihracat rakamlarımızı daha da yükselteceğiz. Bu doğrultuda 2012 yılı için mevcut Linea da dahil 45 bin adet üretim planlıyoruz. Yeni seri Linea, Türk yan sanayiimiz açısından da önemli bir projedir. Yalnızca bu projede 55 tanesi Bursa'da olmak üzere toplamda 108 tedarikçi firmamızla çalışıyoruz. Ortak tasarım dahil bir çok alanda işbirliği yaptığımız tedarikçilerimizin de katkısıyla Linea'da yerlilik oranını yüzde 65'e varan bir seviyeye yükselttik. Linea artan bu yerlilik oranıyla ‘Türkiye'nin yerli kompakt sedanı’ unvanını daha da pekiştirmiş oluyor."

Daha sonra banttan inen yenilenmiş Linea’nın direksiyonuna Mustafa Koç, ön koltuğuna da Kamil Başaran binerek tören alanından ayrıldı.