Almanya turizminin ulusal tanıtım ve pazarlama kurumu olan Alman Turizm Merkezi’nin (DZT) işbirliği içinde olduğu kuruluşlardan; Frankfurt Turizm Ofisi, Fraport AG, Nürnberg Turizm Ofisi, Nürnberg Havalimanı, Deutsche Bahn, Wertheim Village ve Türk Hava Yolları ile birlikte düzenlediği, “Alman kentleri ve Almanya yönünde ve Almanya dahilinde hızı ulaşım bağlantıları" konulu basın toplantısı Tepebaşı Pera Palas Hotel’de gerçekleştirildi.


Toplantıya, Almanya Federal Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu Basın Ateşesi Dirk Sander, Frankfurt Turizm Ofisi Genel Müdürü Thomas Feda, Frankfurt Turizm Ofisi Uluslararası Pazarlama Müdürü Dr. Annete Biener, Fraport AG, Bölge Satış Müdürü Alexandra Ulm, Nürnberg Turizm Ofisi Genel Müdürü Yvonne Coulin, Nürnberg Havalimanı, Havacılık Pazarlama Sorumlusu Silvia Arai Hoffmann, Deutsche Bahn, Doğu Avrupa Satış ve Pazarlama Müdürü Yasmin Rathor-Tcholakov, Wertheim Village Turizm Müdürü Asistanı Karin Meier ve Türk Hava Yolları Temsilcisi Dr. Osman Nuri Hasırcı katıldı.


MUTFAKLA KÜLTÜRÜN BULUŞMASI


Almanya Federal Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu Basın Ateşesi Dirk Sander’in katılımcılara kısa bir teşekkür konuşmasının ardından Frankfurt Turizm Ofisi Genel Müdürü Thomas Feda söz aldı. Frankfurt’u mutfağın ağız tadı ve lezzetler ile ruhsal zevkleri çok iyi buluşturan bir kent olarak tanımlayan Feda, “Bugün Müzeler Sahili diye bilinen bölgede yer alan görkemli sergi salonları ile Emma Metzler veya Holbeins gibi, kalitenin zirvesi, özgün lokantaları içiçe görebiliriz. Bu gibi mekanlarda, derin entelektüel bakış ve kültürel zenginliği, güzel ve yemeklerin tadında taçlandırmak mümkündür. Frankfurt oldukça özgün bir dokusu olan Müzeler Sahili’nde bir gezinti, insanı bir dizi entelektüel ve ruhsal haz ile tanıştırabiliyor. Sachsenhausen semti yakasında olan görkemli çınar ağaçları ile karşı bölgedeki gökdelenlerin muhteşem görüntüleri de, gezginler için ayrı bir keyif tablosu sunuyor" dedi.


HUZUR VEREN ŞEHİR: NÜRNBERG


Nürnberg Turizm Ofisi Genel Müdürü Yvonne Coulin ise, 950 yılı aşkın tarihine rağmen, hiçbir yorgunluk izi vermeyen Nürnberg kentinin, aynı adı taşıyan bir metropol içinde ana kent olup, fuarlar ve kongreler için olduğu kadar, kültürel gezi ve görerek yaşama bağlamında farklı bir turistik yöre olduğunu söyledi. Havaalanı ve fuar mekanlarının yanı sıra Nürnberg’in insanın iç dünyasına hitap eden ve hemen herkesin birşeyler bulabileceği, tarihi dokusuyla da ziyaretçilerin ilgi odağı olduğunu ifade eden Coulin, “Bu tarihi alanlarda alışveriş yapabilir, meyhane ve lokallerinde rahat bir ortamda güzel saatler geçirebilirsiniz. Bira bahçeleri size adeta ‘hoşgeldiniz’ derken, birbirinden ilginç ve tarih yüklü evler arasında, oturup farklı şeyleri duyumsayabileceğiniz uygun ilginç mekanlar da sizleri bekliyor" diye konuştu.


TURİST İÇİN İDEAL BİR KENT


Coulin, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Geleneksel Noel Pazarı ile, tanınmış ressam ve düşünce önderi Albrecht Dürer, kentimizin birçok önemli simgesinden sadece ikisidir. Kaiserburg denilen İmparator Şatosu ile, büyük kiliseler ve çok sayıda zenaatkarın, el işi ustasının bulunduğu mekanlar, ziyaretçilerin mutlak uğrak yerleridir. Görülmesi gereken yerler arasında ayrıca çok zengin donanımlı müzeler de vardır. Örneğin Almanya’nın en büyük Sanat ve Kültür Müzesi ile, Hitler Almanya’sından Belge Arşiv Merkezi de Nürnberg’tedir. Pegnitz nehri kıyısındaki bu önemli kent, tarihsel zenginliği ve sahip olduğu kültürel değerler bağlamında, turistik amaçlara çok uygundur. Sürekli gelişen fuarlar ve kongreler vesilesiyle, Nürnberg’e gelen turist sayısı fazladır. Nürnberg’in kültür yaşamında gelenek ile modernitenin birbirine çok uyumlu olduğu gözlenir. Albrecht Dürer’in tabloları, Almanya’nın en büyük sanat ve kültür müzesi olarak bilinen German Ulusal Müzesi’nde görülebilir. Nürnberg’in müzik yaşamı, çok yaygındır. Nürnberg’in şehir merkezinde alışveriş yapmak, başlıbaşına bir keyiftir. 1966 yılında inşa edilen ve Almanya’ın en eskilerinden olan, trafiğe kapalı, alışveriş amaçlı ünlü yayalar sokağı, aynı zamanda emsalleri arasında Avrupa’nın en büyüklerinden biri sayılır."


THY 2011’DE AVRUPA’NIN EN İYİSİ OLDU


Türk Hava Yolları (THY) Temsilcisi Dr. Osman Nuri Hasırcı ise konuşmasında, THY'nin 2011 yılında "Avrupa'nın en iyi havayolu" ödülünü aldığını vurguladı. THY'nin dünyanın 86 ülkesinde 196'dan fazla havalimanına 180 uçağıyla sefer yaptığını belirten Hasırcı, “THY Almanya'ya haftada 230'a kadar sefer yapıyor. Berlin, Hamburg, Hannover, Düsseldorf, Köln, Frankfurt, Stuttgart, Nürnberg, Münih, Bremen ve Leipzig'den başlayan THY seferleri İstanbul Atatürk Uluslararası Havalimanı üzerinden aktarmalar yoluyla da Yakın ve Orta Doğu’ya, Afrika'ya, Asya'ya ve Amerika'ya ideal bağlantılar sunuyor. THY İstanbul Merkezli Dünyaya uçuyor ve dönüyor. Bütün yolcularımızı İstanbul üzerinden taşıyoruz. Avrupa’da 81 havalimanı, Afrika’da 20 havalimanı, Ortadoğu’da 31.Uzakdoğu’da 24, ABD’de 6 havalimanına, Arjantin’a artık Buenos Aires’e artık uçuyoruz. THY değişim süreci seyrini buradan görmemiz mümkün. Geçen yıl 32.6 milyon yolcu taşıdık. Bu yıl 36 milyonu hedefliyoruz. THY 2011 yılında Avrupa’nın en iyisi olmuştur. Bu bizim için gurur verici. Yine THY Barcelona ve Manchester’e sponsordur. Yine THY Euro Lig Basketbola spor, aynı zamanda Türk milli takımlarına sponsordur. O da bizim için önemli. Biz firmalarını önemsiyoruz. Bütün acenteleri, yolcuları önemsiyoruz" dedi.


NÜRNBERG’İ ÇOK ÖNEMSİYORUZ


Nürnberg’i çok önemsediklerini ifade eden Hasırcı, şöyle devam etti:


“THY Nürnberg’i kalkındırıyor, Nürnberg de THY'yi kalkındırıyor. Nürnberg bizim için çok önemli çünkü orada 103 bin Türk yaşıyor. Çünkü Türk firmalarının arkadaş firmaları iş ortaklığı yaptıkları firmalar var. Dolayısıyla Türk firmalarının etkin olduğu bir yer oldu. Etkin Türk firmalar var. Nürnberg’e haftada 14 uçuş yapıyoruz. 14 uçuşun 5 tanesi sabah 08.45’de İstanbul’dan kalkıyor. O uçaklar Nürnberg’den 11.30 kalkıyor. 5 uçağımız da 15.50’de İstanbul’dan kalkıyor. O uçaklarımızda 18.30’da oradan kalkıyor. Diğer 4 uçağımız gece uçaklarımız. Onlar 23.00 İstanbul’dan 01.45’de de Nürnberg’den kalkıyor. Bu uçaklarımız diğer noktalara Balkanlara,Orta Asya’ya güzel bağlantılar veriyor. Biz bu bağlantıları önemsiyoruz. Tabanın, firmaların, acentelerin öngördüğü saatleri önemsedik. Gayet güzel bir tarife çıkardık. 2013’de 7+7 uçacağız 7+7+4 18 uçacağız. Bu Nürnberg ve çevresi için süper bir konfor. Ürünümüz oldukça kaliteli ve ucuz" dedi.


NÜRNBERG YOLCU TAŞIMACILIĞINDA İLK 10’DA


Nürnberg Havalimanı, Havacılık Pazarlama Sorumlusu Silvia Arai Hoffmann, Yılda yaklaşık 4 milyon yolcu kapasitesi ve 60’dan fazla direkt uçuş bağlantısı ile Nürnberg Havalimanı Almanya’nın uluslararası yolcu taşımacılığındaki ilk 10 havalimanı arasında yer aldığını söyledi. Hoffman, “Kente yakınlığı ve direkt metro bağlantısı, kısa yollar ve mükemmel hizmet sunumu sayesinde Nürnberg Havalimanı Almanya’nın en sevilen havalimanlarından biri konumuna gelmiştir. Çağdaş görüntüsü ile Nürnberg Havalimanı Nürnberg metropol bölgesini temsil eden bir geçit noktasıdır" dedi.


Fraport AG, Bölge Satış Müdürü Alexandra Ulm, Frankfurt Havaalanı’nın 2011 yılında yaklaşık 56 milyon yolcunun yanı sıra, 2,1 milyon ton yük (buna hava posta hizmeti dahil değildir) taşımacılığına ev sahipliği yaptığını belirterek, şunları söyledi:


“ Sadece yolcu ulaşım hizmetine bakıldığında dünyanın dört bir köşesindeki 300 ayrı noktadan, 100'ü aşkın havayolu şirketi düzenli biçimde Frankfurt'a gelir. Bu arada Türkiye'deki 15 ayrı noktadan haftalık 140 uçuş da, hava ulaşım planında yer alır. Frankfurt, yolcu kapasitesi bağlamında, Londra-Heathrow ve Paris'ten sonra, Avrupa'nın 3. büyük havaalanı konumundadır. Kargo hizmetleri konusunda ise, Frankfurt Havaalanı Paris'ten sonra, Avrupa'nın 2. büyük adresidir. Yaklaşık 75 bin insan, Frankfurt Havaalanı’ndaki son değişiklik ve genişlemeler sayesinde bugün güvenli istihdam imkanına sahiptir. Bu nedenle, Almanya'nın hava ulaşımında düğüm noktası olarak, ülkenin en büyük işyeri sıfatını taşır."


Toplantıya katılan diğer konuşmacılar da Nürnberg ve Frankfurt’un tarihi ve turistlik yerlerinin yanı sıra ekonomileriyle ilgili istatistik bilgiler verdiler ve birlikte hatıra fotoğrafı çektirdiler.


TY (MK) (FOTOĞRAF)