Kayseri Tavukçuluk Sanayi ve Ticaret A.Ş.(KAYTAŞ) Genel Müdürü Ahmet Behiç Salt, tavuk yemlerinde kullanılan soyanın tonunun 590 dolardan 780 dolara, ayçiçeği küspesinin tonunun 320 dolardan 460 dolara, yerli mısırın tonunun ise 400 liradan 580 liraya yükseldiğini belirterek ''Yem fiyatları sürekli artıyor. Birçok işletme zor bir dönem geçiriyor'' dedi.

Tavuk yeminin tonunun bin liraya çıktığını ve artan maliyetlerin yükünü artık yumurta üreticisinin kaldıramaz hale geldiğini kaydeden Salt, şöyle devam etti:

''Yumurta maliyetinin yüzde 70'i yem giderleridir. Yumurta üretiminde en büyük maliyet yemle ilgilidir. Soya ve ayçiçeği küspesini yurtdışından alıyoruz. Mısır da bazen ithal ediliyor. Bu yıl Ülkemizde ve diğer ülkelerde yaşanan kuraklık nedeniyle mısır, buğday ve diğer hububat fiyatları hızla artıyor. Ülkemizde üretilen tavuk yeminin tonu bin liraya ulaştı. Yumurta fiyatlarını üreticilerin belirleme şansı yok. Piyasa, arz- talep dengesine göre kendiliğinden oluşuyor. Yumurta üretimi fazla olduğu için fiyatlar düşük seviyede seyrediyor.''

AVRUPA'DA BAŞLAYAN İFLASLAR ÜLKEMİZDE DE YAŞANABİLİR

Avrupa'da bir çok tavuk işletmesinin, yem fiyatlarındaki aşırı artış nedeniyle kapandığını ve bir çoğunun da kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını kaydeden Ahmet Behiç Salt endişelerini şöyle dile getirdi:

''Kuraklık nedeniyle yem fiyatları artınca Avrupa'da çok sayıda yumurta üreticisi iflas etti. Aynı tehlike ülkemizde de var. Kredi alarak üretime başlayan büyük işletmelerin bir çoğu çok zor durumda. Kredi borçlarını ödemede zorluk çeken kuruluşların bir bölümü kapanabilir. Bir çok işletme zor bir dönem geçiriyor.''

TEK ÇÖZÜM İHRACAT

Üreticilerin tek şansının ihracat olduğunu belirten Salt, ''Artık öyle bir dönem geldi ki yumurta ihraç eden ayakta kalır, ihraç edemeyen batar. Şu anda Kuzey Irak ve Libya'ya ağırlılı olarak yumurta ihraç ediliyor'' dedi.



VD(OE/COŞ)