Almanya Ulaştırma Bakanı, Volkswagen'in ABD'de olduğu gibi Avrupa'da da dizel araçlarda egzoz emisyonlarını düşük gösterdiğini itiraf ettiğini söylemişti.

Bakan Alexander Dobrint etkilenen 11 milyon araçtan kaçının Avrupa'da olduğunun bilinmediğini belirtmişti.Skandal Alman otomotiv devinin ABD'de egzoz emisyon testlerinde hile yapan bir yazılım kullandığını açıklamasıyla ortaya çıkmıştı.

Almanya Federal Meclisi, Sol Parti milletvekili ve kalkınma politikası sözcüsü Helin Evrim Sommer'ın, Volkswagen'in Tükiye'ye yaptığı yatırım ile ilgili değerlendirmesi:

"Son dönemlerde emisyon skandallarıyla sıkça gündeme gelen Volkswagen, zedelenen itibarını temize çekme ve olası kısıtlamalara karşı tedbir amaçlı, Almanya'da ki dizel ve benzinli araç üretimini 2026 senesine kadar durduracağını ve elektrikli araçlara 30 milyar euro değerinde yatırım yapacağını duyurmuştu. Ancak sömürgeci-kapitalist zihiyetin apaçık bir şekilde tezahür etmesi pek uzun sürmedi. Almanya'da ki dizel ve benzin üretim tesislerini Türkiye'ye taşıyarak, bir nevi Almanya'da karşı karşıya oldukları üretim yasaklarını delmenin peşindeler. Türkiye'den aldıkları teşvik desteği, yatırım kolaylığı ve devlet garantisiyle üretecekleri dizel ve benzin araçlarıyla hem Türkiye pazarındaki hakimiyetlerini pekiştirmek, hem de bu araçları iklim değişikliğinin en büyük mağdurları olan, çevre politikası standardları düşük, Afrika ve Asya pazarlarına sürmeyi planlamaktadırlar. Bu insan hakları ve çevresel normları yok sayan bir durumdur ve kabul edilemez.

Bir çok Avrupa ülkesi git gide yayılan dizel ve benzin yasağı sebebiyle, elektrikli araçlar gibi alternatif, çevreye zararsız teknolojilere yatırım yapmakta. Ancak Almanya hükümeti bu yasağın yürürlüğe girmesini 2050 yılına kadar sarkıtmakta ısrarlı. Biz Sol Parti olarak,  "Karbondioksit emisyonunu sıfırlama" politikamız bağlamında Almanya'da 2030 yılına kadar, piyasaya sürülen yeni araçlar için, nihayı bir dizel ve benzin yasağı talep ediyoruz."