Vestel Beyaz Eşya tarafından Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na yapılan açıklamada temel göstergeler, hissedarlarla paylaşıldı. Rapora göre Vestel Beyaz Eşya’nın Eylül 2012 dönemine ait kapasite kullanım oranı yüzde 70’ten yüzde 75’e çıkarken, üretim adetleri yönünden yüzde 9’luk artış yaşandı. Şirket 1 milyar 62 milyon 516 bin TL’si ihracat tutarı olmak üzere 1 milyar 614 milyon 842 bin dolarlık brüt satış gerçekleştirdi. Geçen yılın aynı dönemine göre TL bazında yüzde 14 artış gösteren toplam satışların yüzde 52’si Avrupa ülkelerine, yüzde 34’ü yurtiçine ve yüzde 14’ü ise diğer ülkelere yapıldı.

Vestel Beyaz Eşya, 2012 yılının Eylül sonu itibarıyla 38 milyon 713 bin dolarlık yatırım yaptı.

AR- GE ÇALIŞMALARI

Faaliyet raporunda, yapılan Ar-Ge çalışmalarına geniş yer ayıran Vestel Beyaz Eşya Yönetim Kurulu, "Ar-Ge Vestel Beyaz Eşya’nın öncelikli rekabet üstünlüklerinden ve farklılaşma unsurlarından biridir" diyerek 278 kişilik güçlü bir Ar-Ge ekibine sahip olduklarını vurguladı. Her fabrikanın Ar-Ge faaliyetlerini yürüten birimlerinin yanında bütün ürünler için endüstriyel tasarım ve inovasyon çalışmaları yapan ve Genel Müdürlüğe bağlı Teknoloji Geliştirme Merkezi de bulunduğunu hatırlatan yetkililer, "Vestel Beyaz Eşya’nın Ar-Ge eksenini, işlevsel ve estetik tasarımlar ile enerji ve su tasarrufunu maksimize ederek kaynakları verimli kullanan, ekstra hijyen sağlayan çevreci teknoloji ve ürünlerin geliştirilmesi oluşturmaktadır" dedi.

SEKTÖR İLK 9 AYDA 5 MİLYONA YAKIN BEYAZ EŞYA SATTI

Sektördeki gelişmelerle ilgili değerlendirme de yapan yetkililer, iç piyasada beyaz eşya satışlarında 2011 yılında yüzde 19’luk büyüme gerçekleştiğini, 2012 yılında da ekonomik büyümede yaşanan yavaşlama sonucunda satışlarda daralma olduğunu, 4 milyon 898 bin adet gerçekleştiğini aktardı. Türkiye beyaz eşya sektörünün başlıca ihracat pazarı olan Avrupa’daki olumsuz ekonomik koşullar sonucunda da talebin azaldığını kaydeden şirket yetkilileri, 2011’de başlayan bu durumun 2012’de de devam ettiğine işaret etti. Bu dönemde Türk beyaz eşya üreticilerinin ise talebin düşük fiyatlı ürünlere kayması ve coğrafi avantaj nedeniyle ihracatlarını yüzde 14.6 oranında arttığını kaydeden yetkililer, pazar paylarını da yükseltmeye devam ettiklerini aktardı.



BT(İÖ/SS)