Vali Şahabettin Harput, 5 Nisan’da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan yeni teşvik paketini Bursa açısından değerlendirdi. Söz konusu pakette yer alan destek kalemleri ile asgari tutarlarının nasıl olacağına ilişkin nihai kararın Bakanlar Kurulu’nca belirlenip Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra yürürlüğe gireceğini hatırlatan Vali Harput, "Yeni teşvik paketi, önceki teşvik uygulamalarına esas olan değerler ile kıyaslandığında yatırımcımızın önünü açmaktadır. Her şeyden önce girişimcilerimiz devletin koruması ve desteğini yanında hissedecek" diye konuştu.

Şimdiden onlarca yatırımcının büyük bir heyecanla bu teşvik paketinden nasıl yararlanabileceğini araştırdığını ifade eden Vali Şahabettin Harput, teşvik paketinde Türkiye’nin 81 ilinin 6 ayrı bölge kapsamında değerlendirilmeye alındığını belirterek, Bursa’nın İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir, Antalya, Muğla ve Kocaeli ile birlikte birinci bölgede yer aldığını söyledi.

TURİZME BEŞİNCİ BÖLGE DESTEĞİ

Özellikle turizm yatırımları açısından yeni teşvik paketinin büyük önem taşıdığına dikkat çeken Vali Harput, şunları kaydetti:

"Bursa birinci bölgede yer almasına rağmen, Dağyenice Termal Turizm Merkezi, Uludağ 2’nci Gelişim Bölgesi ve Mustafakemalpaşa TümbüldekTermal Turizm Merkezi’ne yatırım yapmak isteyenler beşinci bölge teşvik imkânlarından yararlanacak. Yani, Bursa’nın yer aldığı birinci bölgede olmayan ve beşinci bölgeye yönelik açıklanan gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, arsa tahsisi, 7 yıl süreyle sigorta prim desteği ve 50 milyon TL'ye kadar faiz desteği, yatırıma katkı oranı yüzde 50 olmak üzere yüzde 90 vergi indirimi, 500 milyon TL ve üstü yatırımlara bina inşaat harcamaları için KDV iadesi Bursa’nın 3 önemli turizm merkezine yatırım yapmak isteyenler için geçerli olacak. Bu durum Bursa turizminin geleceği açısından büyük önem taşımaktadır. Kaldı ki burada devletimiz turizm sektöründe yatırım yapmak isteyen yerli veya yabancı yatırımcı için büyük bir imkânlar sunmaktadır."

EĞİTİM YATIRIMLARI

Yeni teşvik paketi kapsamında turizm gibi eğitim yatırımlarının da beşinci bölge desteklerinden yararlanacağını belirten Vali Şahabettin Harput, "Özel sektör tarafından gerçekleştirilecek olan ilk, orta ve lise eğitim yatırımlarının yanı sıra motorlu kara taşıtları sanayi ve yan sanayisi, raylı sistem ve vagon imalatı, savunma sanayine yönelik yatırımlar için de bu destek geçerli olacak" dedi.

Bursa’nın, Türkiye’nin en çok ihracat yapan kentleri arasında üçüncü sırada yer aldığını kaydeden Vali Harput, şunları söyledi:

"Bursa en önemli üretim merkezlerinden biri. Teknik eğitim oranlarının en yüksek olduğu kentlerimizden biri. Yani sahip olduğu üretim gücü, doğası, turizmi ve tarımı ile Bursa, yeni teşvik paketiyle var olan konumunu daha da güçlendirecek ve Cumhuriyetimizin 100'üncü yaşında sadece ülkemizin değil, dünyanın yıldızı marka bir kent haline gelecektir. Tabii ki Bursa, Cumhuriyetimizin 100'üncü yaşında en büyük 10 ekonomi, 500 milyar dolar ihracat ve kişi başına 25 bin dolar milli gelir hedefine en önemli katkıyı sağlayacak illerimizden biri olacaktır."

BURSA’DA TEŞVİKLER

Bu arada Vali Harput, 2007-2011 yılları arasında Bursa’ya verilen yatırım teşvik belge sayısı, sağlanan istihdam ve sabit yatırım miktarları hakkında da bilgi verdi. Vali Şahabettin Harput’un verdiği bilgiye göre; belge sayısı 2007 yılında 191, 2008 yılında 204, 2009 yılında 124, 2010 yılında 168 ve 2011 yılında 214 olarak gerçekleşti.

Harput, sağlanan istihdamın ise 2007 yılında 9 bin 041, 2008 yılında 14 bin 785, 2009 yılında 7 bin 067, 2010 yılında 6 bin 631 ve 2011 yılında 5 bin 260 kişi olduğunu söyledi.

Vali Harput, sabit yatırım tutarının ise 2007 yılında 1.4 milyar, 2008 yılında 1.7 milyar, 2009 yılında 4.5 milyar, 2010 yılında 1.7 milyar ve 2011 yılında 1.8 milyar lira olduğunu kaydetti.



NG(FK/CK)