Kalıp Avrasya 2012, Ambalaj Plastik, Otomotiv Yan Sanayi ve 2'nci Güvenlik Sistemleri ve Endüstriyel Temizlik Hizmetleri fuarlarının tanıtımı ile ilgili Almira Otel'de toplantı yapıldı. Tüyap Bursa Fuarcılık A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü, fuarın burada yapılmasında, kentin üretimdeki gücünün etkisi olduğunu belirtti. Ersözlü, otomotiv aksamlarının da bu fuarı desteklediğini söyledi.

Otomotiv, Kalıp, Ambalaj - Plastik ile Güvenlik Sistemleri, Endüstriyel Temizlik ve Hizmetleri Fuarı'na 20 ülkeden katılımın olacağını söyleyen Ersözlü, 300 firmanın 4 ayrı salonda fuara katılacağını dile getirdi. Ersözlü, yurt içinden de 40 şehirden otobüs kalkacağını kaydetti. Fuarların 11.00 ile 20.00 arasında açık kalacağını belirten Ersözlü, girişlerin 5 lira olacağını açıkladı.

"SEKTÖRÜMÜZ İSTEĞİMİ YERE GELEMEDİ"

Ulusal Kalıp Üreticileri Birliği (UKUB) Yönetim Kurulu Başkanı Şamil Özoğul ise sektörlerinin 350 milyon dolar ihracat oranının bulunduğunu belirterek, iç piyasada da 750 milyon dolarlık paylarının bulunduğunu ifade etti. Bu oranın yetersiz olduğunu söyleyen Özoğul, "Portekiz'in ihracatı 7 milyar dolar. Ülke imkanları açısından değerlendirdiğimizde ulaşım, lojistik, konum itibariyle biz daha avantajlıyız. Ancak maalesef sektörümüz istediğimiz yere gelemedi" diye konuştu.

Sektörde nitelikli personel sıkıntısı yaşadıklarını ifade eden Özoğul, krizden sonra büyük Avrupa ülkelerinin de maliyetleri düşürdüklerini ve bunun da kendileri açısından sıkıntı yarattığını söyledi.

"KALIPÇILAR VADİSİ OLUŞTURACAĞIZ"

Kalıpçılar Vadisi Projesi için çalışmalarını sürdürdüklerini de açıklayan Özoğul, "Teknoloji, Ar-Ge, çıraklık meslek lisesi gibi yatırımlar yapacağız. Yazılım maliyetlerimiz de bu şekilde düşecek. Marmara Bölgesi'nde 3 nokta için çalışmalar yapıyoruz. İhtisaslaşma anlamında ciddi adım atacağız. Özel kalıpların yapıldığı merkez haline getireceğiz. Bu merkezler arasında Bursa'da yer alıyor. Gönlümüz Bursa'dan yana. 1 milyar dolar ihracata ulaşmayı hedefliyoruz" dedi.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı İlhan Parseker ise kentin sanayi merkezi olduğunu belirterek, "Üretim desenimizi revize etmeliyiz. Yeni alternatif pazarların çeşitlenmesi açısından bu fuarlar önemli" diye konuştu.

Prestij Yayıncılık Genel Müdürü Kenan Anıl ise fuarlara katılımın arttırılması için devletin teşvikle bunu uluslararası düzeye getirilmesini istediklerini sözlerine ekledi.