Türkiye'nin 'Üzüm ambarı' olarak bilinen Alaşehir Ovası'nda bu yıl üreticiler daha dikkatli ve tedbirli davrandı. Geçen yıllarda üzüm alıcılarının ödemeleri düzenli yapmaması, satış pazarlığından sonra fiyat kırılması, çek ve senetlerin karşılıksız çıkması nedeniyle bu yıl üreticiler daha zahmetli olmasına rağmen kuru üzümü tercih etti. Türkiye’nin en büyük kuru üzüm alan kurumu Tariş önünde traktör kuyrukları oluştu. Üretici Halil Argın, burada DHA’ya yaptığı açıklamada, 1 yıl boyunca emek harcadıkları ürüne gerçek değerinin verilmediğini söyledi. İhracatçıların 'Ağız birliği' yaparak fiyatları düşürdüğünü savunan Argın, "Pazarlık yapılarak 1 lira 10 kuruşa alınan üzüm, kesildikten sonra veya bir miktar kesildikten sonra 80-85 kuruşa düşürülüyor. Peşin satış olarak anlaşılıyor, daha sonra 2-3 aylık çek veya senet veriliyor. Çek-senet yasasının çıkmasıyla onların da bir yaptırımı kalmadı. Tamamen mağdur olduk" dedi.

ÖDEME GARANTİLİ KURU ÜZÜM

Bu nedenlerle maliyeti daha yüksek olmasına rağmen 'Ödeme garantili kuru üzüme' yöneldiklerini kaydeden Argın, "Yetkililer üzümcünün sesine kulak versin. Geçmiş yıllarda bir çok üreticimiz alacağını tahsil edemediği için bankalardan aldığı kredileri ödeyemedi. Düğününü, nişanını, sünnetini yapamadı. Bankalara ve Tarım Kredi Kooperatiflerine borcunu ödeyemediği için bir çok haciz işlemeleri yaşadı. Bu yıl üreticiler daha dikkatli davranıyor. Aynı sıkıntıların yaşanmaması için daha garanti olan kuru üzüme yöneliyor" dedi.

ÜRETİCİ PANİĞE KAPILMASIN

Tariş Üzüm Birliği Başkanı Ali Rıza Türker de, ton başı 45 dolar olan teşvik priminin 100 dolara çıkarılması durumunda piyasanın canlanacağını söyledi. Üreticilerin paniğe kapılmaması gerektiğini kaydeden Türker, şöyle konuştu:

"Türkiye ve dünya kuru üzüm tarihinde ilk kez stoklar en düşük seviyede. Burada üreticimiz mümkün olduğu kadar ürününü elde tutmaya çalışmalı. İhtiyacı kadar satıp, açığa kuru üzüm vermeyerek, böylece fiyat istikrarını sağlamaya destek olmalıdırlar. Ton başına 100 dolar teşvik primi verilmesi için bakanlıklar düzeyinde girişimlerimizi yaptık, çalışmalarımız sürüyor."



ND(İÖ/İD)