UİB Koordinatör Başkanı Orhan Gençoğlu, birlik bünyesinde bulunan 5 birliğin temmuz ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Temmuz ayında 1 milyar 588 milyon 678 bin dolarlık ihracat yapıldığını söyleyen Gençoğlu, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20'lik bir düşüş yaşandığını ifade ederek, "Yılın ilk 7 ayında da toplam ihracatımız 12 milyar 314 milyon 703 bin dolar seviyesine ulaştı. Geriye dönük 1 yıllık ihracatımız da yüzde 2 artışla 20 milyar 874 milyon 405 bin dolara tırmandı" diye konuştu.

OTOMOTİVDE İHRACAT DÜŞTÜ

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği'nin (OİB), temmuz ayında 1 milyar 296 milyon 490 bin dolarlık ihracata imza attığını dile getiren Gençoğlu, "Temmuz ayında ihracatı yüzde 25 değer kaybeden OİB'in yılın ilk 7 ayında da kaybı yüzde 8'i buldu. 7 aylık ihracat, 10 milyar 145 milyon 260 bin dolar olarak gerçekleşti. 1 Ağustos 2011'den bu yana yıllık bazda OİB ihracatı da 17 milyar 347 milyon 748 bin dolar seviyesinde gerçekleşti" dedi.

TEKSTİLDE FAZLA DEĞİŞİKLİK YOK

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği'nin (UTİB) temmuz ayı ihracatında çok fazla bir değişim yaşanmadığını söyleyen Gençoğlu, "İhracatını yüzde 0.5 puan artıran UTİB, 92 milyon 89 bin dolarlık ihracata imza attı. UTİB'in yılın ilk 7 ayında toplam ihracatı da 2011 yılına oranla yüzde 8 artarak, 721 milyon 719 bin dolara yükseldi. UTİB'in yıllık bazdaki toplam artışı da yüzde 9.92 olurken, ihracat 1 milyar 170 milyon 951 bin dolara çıktı" diye konuştu.

Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB) ihracatının temmuz ayında yüzde 13 azaldığını ifade eden Gençoğlu, 41 milyon 842 bin dolarlık ihracat yapıldığını söyledi.

İHRACAT MAMULDE ARTTI, YAŞ MEYVE SEBZEDE DÜŞTÜ

UİB Koordinatör Başkanı Orhan Gençoğlu, bağlı birlikler arasında, temmuz ayında ihracatını en fazla artıranın Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği (UMSMİB) olduğunu dile getirdi. Gençoğlu, "UMSMİB, temmuzda bir önceki yılın aynı ayına göre ihracatını yüzde 42 oranında artırarak, 17 milyon 7 bin dolara ulaştı. Haziran ayında ihracatını yüzde 50 oranında artıran Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) ise temmuz ayında yüzde 17 değer kaybıyla 12 milyon 651 bin dolar ihracat gerçekleştirdi" diye konuştu.

'İHRACAT ÇEŞİTLİLİĞİNİN ÖNEMİ ARTIYOR'

Dünyadaki gelişmeler ile ilgili değerlendirmede de bulunan Gençoğlu, Türkiye ekonomisini etkileyebilecek mevcut risklerin başında, Euro Bölgesi'nde etkisini sürdüren borç krizi ve Suriye’de yaşanan karışıklıklar olduğunu kaydetti. Gençoğlu, "Borç sorununun yüksek borçlu AB ülkelerine yayılma riski ve ekonomik görünüme ilişkin belirsizlik devam ediyor. Euro Bölgesi’nde işsizlik oranı yüzde 11.2 ile tarihin en yüksek düzeyine çıktı. Avrupa’nın birçok ülkesinde tasarruf önlemleri alınıyor ve maalesef yakın zamanda bir toparlanma süreci zor gözüküyor. AB’ye ihracat ve benzer ürün gruplarında rekabetçilik her geçen gün daha da zorlaşıyor. Bu ortamda ihracat pazarlarımızdaki çeşitliliğin önemi giderek artıyor" diye konuştu.

SURİYE’DEKİ OLAYLAR ENDİŞE KAYNAĞI

Ortadoğu’daki istikrarsızlığın son olarak Suriye’ye sıçradığını ve yaşanan olayların iş dünyasını tedirgin ettiğini belirten Gençoğlu, Suriye'ye ihracatın 2012'nin ilk 7 ayında bir önceki yıl verilerine oranla yüzde 66 düşüş sergilediğini, bu düşüşün UİB bazında ise yüzde 67 olduğu bilgisini verdi. Türkiye’nin Suriye sınırına yakın illerinde ticaretin durma noktasına geldiğine ilişkin bilgi aldıklarını vurgulayan Gençoğlu, "Durumun devam etmesi petrol fiyatlarında yükselişi tetikleyebilir ve artan petrol fiyatları enflasyon üzerinde ilave baskı yaratabilir. 4-5 aydır olumlu yönde seyreden cari açıkla mücadeleyi olumsuz etkileyebilir. Ekonomi kurmayları bu riskleri göz ardı etmemeli ve buna uygun politikalar geliştirilmeli. İş dünyası olarak istikrarlı bir Suriye tablosu hayal ediyoruz" dedi.

CARİ AÇIKTAKİ DARALMA SEVİNDİRİCİ

Yılın ilk 6 ayında dış ticaret açığının yüzde 21 oranda azalarak, 42.8 milyar dolara gerilemesini son derece önemli bir gelişme olarak nitelendiren Gençoğlu, AB ülkelerine yapılan ihracatın, toplam ihracata oranının 2012 Ocak-Haziran döneminde yüzde 39.56 ile son 10 yılın en düşük seviyesinde gerçekleştiğini anımsattı. Gençoğlu, Euro Bölgesi'nde yaşanan krize rağmen Türkiye’nin ihracat grafiğini devamlı yükseltmesini, alternatif pazarlarda başarının göstergesi olarak tanımladı.

Döviz hareketlerinin üretim ve ihracat için çok önemli olduğunu ve şu an düşme eğilimi gösteren döviz kurlarının endişe yarattığını kaydeden Gençoğlu, dünya ile rekabetçiliğin korunması için sepetin 2.05’in altına düşmemesi gerektiğini söyledi.



ST(FK/CK)