Rusya’nın Ukrayna’ya müdahalesi ve bu ülkeden geçen doğalgaz hattındaki gaz akışının kesilebileceğine ilişkin gelişmeler, mayıs ayındaki zirvede ele alınacak. Konu, Ukrayna’dan geçen hem AB ülkeleri, hem de Türkiye’yi besleyen iki doğalgaz hattı nedeniyle Avrupa çapında krize neden oldu. AB ülkeleri enerji bakanlarının kendi aralarında yaptığı toplantının ardından, Türkiye’nin dahil olacağı Ukrayna toplantısı mayıs ayında yapılacak. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in mektubundan kaynaklanan sıkıntının krize dönüşmemesi için arayışlar sürüyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bu iki hattın gelir kaynağı açısından Rusya için önemli olduğunu belirterek, “Krize dönüşeceğini sanmıyorum” dedi.

MAYIS’TA GAZ ZİRVESİ

Putin, Ukrayna ile Rusya arasındaki doğalgaz borçlarının ödenmemesinden kaynaklanan sorunlar konusunda Avrupa Birliği ülkelerinin liderlerine birer mektup göndermişti. Kremlin, mektubun tam metnini aynı zamanda dünya medyasına da duyurmuştu. Başbakan Tayyip Erdoğan’a da gönderilen mektupta, doğalgaz gönderilmesinde sorunlar olabileceği ve üLkelerin gerekli tedbirleri alması istenmişti. Rusya’nın Ukrayna’ya müdahalesinden sonra başgösteren sorun konusunda Türkiye, AB ülkeleriyle de temasa geçti. AB ülkeleri enerji bakanlarının kendi aralarında strateji belirlemek için yaptıkları toplantının ardından, Türkiye’nin de katılacağı ikinci bir toplantının mayıs ayında planlandığı öğrenildi.

BİZ SORUNU ÖNEMSİYORUZ

Yıldız, konuyla ilgili olarak Hürriyet’e, konunun sadece gaz alan ülkeler açısından değil, doğalgaz sağlayıcısı olan Rusya açısından da hayati önemde olduğunu belirterek, bu sürecin krize dönüşmeden sonuçlanacağına inandığını ifade etti. Yıldız, şunları söyledi:

“Türkiye’de elektrik üretiminin yarısı doğalgaz ile sağlanıyor. Bu doğalgazın yarısı da (yüzde 25 civarında) Rusya’dan alınıyor. Yüzde 25’lik doğalgazın yüzde 12.5’u Türkiye’ye Ukrayna üzerinden geliyor. O nedenle bizim arz güvenliğimiz çok önemli. Bu açıdan Rusya ile Ukrayna arasındaki krizi önemsiyoruz.

RUSYA DA KATIACAK

Ukrayna’dan üzerinden iki hat var. Biri Türkiye’ye ye, diğeri Avrupa’ya gaz akışı sağlıyor. Avrupa’ya Türkiye’den fazla gaz gidiyor. Onların arz güvenliği bizden daha fazla. Önümüzdeki günlerde AB ülkeleri enerji bakanları, biz ve Rusya enerji bakanı görüşeceğiz. Ukrayna’daki bir kilitlenme tüm Avrupa’yı etkileyecek. Ukrayna Rusya’ya doğalgaz parasını ödeyemediği için Putin zorluk çıkarıyor. Yani Rusya Ukrayna’ya gaz akışını keserse biz de etkileniriz. Ben bu noktaya geleceğini sanmıyorum. Krizin çözüleceğini düşünüyorum.

MAVİ AKIM ALTERNATİFİ

Öngörümüz nedeniyle böyle sorunlar yaşanabileceğini göz önünde tutup, mavi akımla ilgili kapasitenin artırılmasını istemiştim. Türkiye- Rusya ilişkileri arasında Ukrayna’dan kaynaklanan bir gaz sıkıntısı giremez ve Türkiye bunu hak etmez. İlişkilerimiz gaz yüzünden zedelenmez. Gazın parasını gününde Rusya’ya havale ediyoruz. Biz bu gazı parasız almıyoruz. Rusya ile aramızda nükleer güç santralleri, petrolle ilgili her konuda, her sektörde işlemlerimiz var.”