TUSİB adına basın duyurusunu okuyan işadamı Rasim Bekmezci, Ukrayna’da yerleşik iş yapan firma sahipleri ile yöneticileri olarak ortaklaşa organize ettiğikleri, kısa adı TUSİB olan açılımı Türkiye Ukrayna Sanayici ve İşadamları Birliği’nin kuruluşunu kamuoyuna duyurduklarını söyledi. Bekmezci şöyle dedi:

"Uzun zamandır kendi düşüncelerinde fikir birliği içinde olan arkadaşlarımızla bu oluşumu planlıyorduk. Nihayet kuruluş aşamasına gelmiş bulunuyoruz. Amacımız hiç bir kişi ve derneği kendimize rakip görmek değildir, tam aksine, dayanışma içerisinde tüm organizasyonlarda fikir alışverişi ve yardımlaşma amaçlı sorumluluk alacak bir yapının temelleri için çalışmaktayız. Ülke ve işadamlarımızın, hatta vatandaşlarımızın menfaatlerini korumayı her zaman öncelikli amaç edindik. Bu amaç odaklı her türlü faaliyetlerde aktif olarak yer almak gayreti içerisindeyiz."

Yapılan açıklamalarda, TUSİB'in Ukrayna'daki Türk işadamlarını temsilen Ukrayna ve Türkiye’deki devlet organları ile görüşmelerde aktif rol oynamaya, dernek ve birlikler ile ortak rol ve görevler paylaşarak, lobileşme faaliyetlerine katkıda bulunmaya öncelik vereceğinin altı çizildi. Basın açıklamasının ardından TUSİB kurucu üyeleri Kiev Büyükelçisi Mehmet Samsar'ı makamında ziyaret etti. İşadamlarını tebrik eden Büyükelçi Samsar, Türkiye’yi ve çıkarlarını ilgilendiren konularda birlik beraberlik içerisinde olmak gerektiğinin önemini vurguladı. TUSİB'in Ukrayna makamlarında yasal kurulum sürecinin tamamlanmak üzere olduğu, geçici süreliğine birliğin merkezi olarak Kiev'deki Business Concept şirketinin kullanılacağı belirtildi. Yeni oluşumun Yönetim Kurulu Başkanı'nın da yakında seçilmesi bekleniyor. Ukrayna'da son oluşumla birlikte Türk işadamları derneklerinin sayısı beşe yükseldi. En eski dernek olan Türk Ukrayna İşadamları Derneği'nin (TUİD) yanı sıra, Odessa merkezli Ukrayna Türk İşadamları Derneği (UTİAD), Kırım merkezli Türk Ukrayna İşadamları Birliği (TUİB) ve kısa süre önce açılan Odessa Türk İşadamları Birliği (OTİAD) de faaliyetlerini sürdürüyor.



SK(GE/İD)