UİB Koordinatör Başkanı Orhan Gençoğlu, beş birlik tarafından gerçekleştirilen Ağustos ayı ihracat rakamları ile Türkiye ekonomisinde yaşanan gelişmeler ile ilgili açıklamalarda bulundu. UİB tarafından Ağustos ayında 1 milyar 177 milyon 639 bin dolar ihracat yapıldığını ifade eden Gençoğlu, "Ağustos ayı ihracatımız geçen senenin aynı ayına göre yüzde 14 düşüş gösterdi. Yılın ilk 8 ayında da toplam ihracatımız yüzde 5'lik gerilemeyle 13 milyar 478 milyon 144 bin dolar seviyesinde oldu. Geriye dönük bir yıllık ihracatımız ise 20 milyar 666 milyon 398 bin dolarda kaldı" diye konuştu.

OTOMOTİV İHRACATI YÜZDE 18.5 DÜŞTÜ

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), tarafından Ağustos ayında 913 milyon 351 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini belirten Gençoğlu, "OİB'in Ağustos ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18.5 oranında değer kaybetti. OİB'in yılın ilk 8 ayında da kaybı yüzde 9.15'i buldu ve 8 aylık ihracat toplamı 11 milyar 45 milyon 851 bin dolara ulaştı" dedi.

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği'nin (UTİB) Ağustos ayı ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,6 düştüğünü açıklayan Gençoğlu, bu sektörde 85 milyon 764 bin dolarlık ihracat yapıldığını kaydetti.

Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği'nin (UHKİB) ihracatının ise Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 21,46 gerilediğini söyleyen Gençoğlu, 36 milyon 713 bin 373 dolarlık ihracat yapıldığını söyledi.

MEYVECİLERİN İHRACATI ARTTI

UİB'e bağlı birlikler arasında, Ağustos ayında ihracatını en fazla artıran birliğin Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği (UMSMİB) olduğunu açıklayan Gençoğlu, "UMSMİB ihracatı Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 53.78 oranında artırarak, 19 milyon 595 bin 752 dolara ulaştı. Ağustos ayında ihracatını yüzde 16.27 oranında artıran Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) ise 7 milyon 172 bin dolar ihracat gerçekleştirdi" dedi.

Orhan Gençoğlu, Euro Bölgesi'ndeki belirsizliklerin, enflasyonun ve işsizliğin artmasına sebep olduğunu ve bölgedeki ekonomik güven verilerinin 2009 yılının seviyelerine kadar gerilediğini kaydetti. Avrupa'nın en büyük ekonomisi konumunda olan Almanya'daki perakende satışlarında görünen beklenmedik düşüşe de değinen Gençoğlu, "Bu durum ihracatının büyük bölümünü Avrupa ülkelerine yapan bizleri elbette etkiliyor. İhracatta temel sektörlerimiz başta olmak üzere son iki ayda ihracat rakamlarında önemli bir gerileme olduğunu görüyoruz. Ekonomistler, küresel finansal krizin mutasyona uğramaya devam ettiğine ve politik risklerin ekonomik risklerden hala daha yüksek olduğuna dikkat çekiyorlar" dedi.



ST(FK/SS)