UİB Koordinatör Başkanı Orhan Gençoğlu, bünyelerindeki 5 ihracatçı birliğin Eylül ayı ihracat rakamlarını açıkladı. UİB bünyesinde Eylül ayında 1 milyar 623 milyon 67 bin dolar ihracat gerçekleştirildiğini belirten Gençoğlu, burakamın geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,3 düşük olduğunu söyledi.

OTOMOTİV İHRACATI YÜZDE 9,6 DÜŞTÜ

Birlik bünyesinde faaliyet gösteren Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) tarafından Eylül ayında 1 milyar 337 milyon 461 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini ifade eden Gençoğlu şöyle konuştu:

"OİB'in Eylül ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,6 oranında değer kaybetti. OİB'in yılın ilk 9 ayındaki ihracatı da yüzde 9,2 oranında değer kaybederek, 12 milyar 383 milyon 240 bin dolarda kaldı. 30 Eylül 2011'den bu yana yıllık bazdaki OİB ihracatı da 16 milyar 985 milyon 975 bin dolar seviyesinde gerçekleşti."

Bu düşüşü Almanya, Fransa ve İtalya'ya gerçekleştirilen ihracattaki düşüşe bağlayan Gençoğlu şöyle devam etti:

"Eylül 2012'de OİB'in en çok ihracat yaptığı ilk üç ülkeden Almanya'ya yapılan ihracat yüzde 2, Fransa'ya yüzde 16 ve İtalya'ya yüzde 40 düşüş gösterdi. Bu dönemde birlik ihracatında yüzde 71 payı bulunan AB ülkelerine yönelik OİB ihracatı da yüzde 14 geriledi. OİB ihracatındaki gerilemenin temel sebebi ise AB pazarında yaşanan durgunluk oldu." 

TEKSTİL ARTTI, HAZIR GİYİM DÜŞTÜ

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği'nin (UTİB) Eylül ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21'lik artış göstererek, 97 milyon 514 bin dolar olarak gerçekleştiğini ifade eden Gençoğlu, UTİB'in yılın ilk 9 ayında toplam ihracatının da 2011 yılına oranla yüzde 8,5 artarak 904 milyon 758 bin dolar gerçekleştiğini açıkladı. Gençoğlu, Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği'nin (UHKİB) ihracatının ise Eylül ayında bir önceki yılın eş dönemine göre yüzde 4,1'lik kayıpla 39 milyon 994 bin dolar olduğunu kaydetti.

YAŞ MEYVE SEBZEDE DÜŞÜŞ, MAMULDE ARTIŞ VAR

UİB'e bağlı birlikler arasında, Eylül ayında ihracatını en fazla artıran birliğin Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği (UMSMİB) olduğunu dile getiren Gençoğlu, Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ihracatını yüzde 24,9 oranında artırarak, 19 milyon 523 bin dolara çıkarttığını kaydetti. Gençoğlu, Eylül ayında ihracatı yüzde 25,5 oranında azalan Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) ise 11 milyon 603 bin dolar ihracat gerçekleştirdiğini söyledi.

"İHRACATÇIMIZ FİNANSMAN SIKINTISI YAŞIYOR"

Türkiye ekonomisi ile ilgili açıklamada bulunan UİB Koordinatör Başkanı Gençoğlu, şunları söyledi:

"Türkiye artık büyümeyi ihracatıyla, dış ticaretiyle yapar hale geldi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, ekonomideki kredi hacmini genişleterek ve kredi maliyetlerini düşürerek, reel sektörü ve ihracatı daha fazla desteklemelidir. İhracatımız, son dönemde çok yoğun bir rekabet ortamı ile karşı karşıya bulunuyor. Bu ortamda ihracatçı firmalarımız, finansman konusunda önemli sıkıntılar yaşıyor. Kredi maliyetlerinin yüksek olması, bu sıkıntıların en başında geliyor."

'ZAM YAPARAK İŞİN KOLAYINA KAÇILIYOR'

Orhan Gençoğlu, son dönemde yapılan zamlarla ilgili değerlendirmede bulunrken de şunları kaydetti:

"Bu meseleler ile yoğun olarak ilgilenirken, ÖTV'deki artış ve bilhassa akaryakıt üzerindeki vergi oranlarının artırılmasının ardından gelen zamlara ilave olarak, doğalgaz ve elektrik fiyatlarına da yüzde 10 zam yapılmış olması, girdi maliyetlerini etkileyecektir. Bu durum dünya pazarlarında rakiplerimize göre bizi zor durumda bırakmaktadır. Üzülerek belirtmeliyim ki, bütçe açığındaki hızlı artışı telafi etmek için 'zam yapılarak işin kolayına kaçıldığı' gibi bir düşünce hakim olmaya başladı. Ülkemize döviz girişi sağlayan, vergi ödeyip istihdama çok önemli ölçüde katkı sağlayan ihracatçılar, maalesef böyle bir ortamda satacağı ürüne ilişkin fiyat ve bilhassa ihraç fiyatı vermekte zorlanmaktadır." 'TEDBİRLER ALINMAZSA REKABET ŞANSIMIZI YİTİRECEĞİZ'

İhracatçılar için en önemli göstergelerden birisinin dövizdeki hareketlilik olduğuna dikkat çeken Orhan Gençoğlu, düşük kur karşısında mücadele edemediklerini söyledi. Gerekli tedbirlerin alınmaması durumunda rekabet şanslarını yitireceklerini öne süren Gençoğlu, "İhracatta 2023 hedefimiz doğrultusunda döviz sepeti 2,10'un altına kesinlikle düşmemeli" diye konuştu.



ST(FK/COŞ)