Türkiye'nin yaş sebze ve meyvesinin önemli bir bölümünün üretildiği Antalya'da kış mevsiminin sert geçmesi yüzünden pazara yeterli ürün arz edilememesi en çok domates fiyatını artırdı. Geçen yıl toptan 60 kuruş ile 1.40 TL arasında satılan domates, mayıs ayı ortasına gelinmesine rağmen hala 1 ile 2 TL arasında işlem görüyor. İhracatın geçen yıla göre azalmasına rağmen, domates fiyatının hala yüksek seyretmesi yalnızca kış koşullarıyla da açıklanamıyor.

Antalya Toptancı Hal Müdürü Rıza Uysal, ilkbaharla birlikte havaların ısınmasıyla, domates dışındaki sebzelerin fiyatlarının mevsim normallerine döndüğünü söyledi. Domates rekoltesinde bu yıl kış mevsiminin sert geçmesi yüzünden düşüş yaşandığına işaret eden Rıza Uysal, domates fiyatlarının geçen yıla göre yüzde 100'e yakın oranda yüksek seyrettiğini, diğer ürünlerin fiyatının ise normal seviyesine oturduğunu belirtti.

Rıza Uysal, Antalya'dan yapılan yaş sebze ve meyve ihracatının geçen yılın rakamlarının gerisinde kaldığına dikkat çekti. Uysal, "İhracatın düşmesinin nedenini tam olarak bilemiyorum. Türkiye'nin iç dengelerinden ya da yabancı pazarlardaki gelişmelerden dolayı mı ihracatın düştüğünü ihracatçılar daha iyi açıklayabilir. Ancak ihracatın azalmasına rağmen, özellikle domates fiyatlarının geçen yılın üzerinde seyrettiği de bir gerçek" dedi.

Domateste bu yıl verim düşüklüğü yaşandığını anlatan Rıza Uysal, havaların biraz daha ısınmasıyla yüksek kesimlerdeki (yaylalar) tarım alanlarında üretilen domatesin piyasaya sürülmesiyle fiyatın mevsim normallerine inmesini beklediklerini vurguladı. Uysal, "Ancak yayla domatesinin de piyasada bollaşmayı sağlayamaması halinde, fiyatların düşmesini beklemek hayalcilik olur. Domatesin ucuzlaması, yaygın üretimin başlamasıyla, piyasaya gelen ürün miktarının artmasıyla mümkün olabilir. Aksi halde yaz gelse de domates fiyatı bir miktar gevşeyebilir ama yüksek fiyat seyri aynen devam edecektir" diye konuştu.

Domates dışında, diğer yaş sebze ve meyve ürünlerinin fiyatlarının Mayıs ayı ile birlikte normal seyrine girdiğine değinen Rıza Uysal şu bilgileri verdi:

"Yılbaşından bu yana patlıcan, biber ve kabak fiyatları hep yüksek seyretti. Ancak baharla birlikte bu ürünlerin fiyatı normale döndü. Salatalık fiyatı ise arzın talepten yüksek olması yüzünden çok çok düştü. Halen salatalık toptan 10 kuruşa alıcı bulabiliyor. Antalya, Türkiye'nin yaş sebze ve meyve konusunda en önemli üretim merkezidir. Bu bölgedeki fiyatlar, tüm şehirleri etkiliyor. Bu kış tüketici, patlıcan, kabak ve biberi yüzde 30 daha pahalı yedi. Şimdi fiyatlar, geçen yılın bu dönemine göre yüzde 10 civarında yüksek. Bu da normal sayılmalı. Domates dışında, fiyatı afaki olarak artan ürün yok."

Rıza Uysal, tarım sektörünün kayıt altına alınmasıyla ilgili iddialı olarak hazırlanan ve 1 Ocak'ta yürürlüğe giren hal otomasyon programının, istenilen hedefe ulaşamaması yüzünden, toptancı hal verilerinin sağlıklı olarak alınmasının mümkün olamadığından yakındı. Uysal, "Maalesef otomasyon programı istenildiği gibi çalışmadı. Bu yüzden bırakın sağlıklı veri alınmasını, veri alınması dahi mümkün olamıyor" dedi.