İdris TİFTİKCİ/İSTANBUL, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ümit Boyner, kentsel dönüşümün birey odaklı yapılması gerektiğini söyledi. Boyner, "Dönüşümü bölgelerin dokularını tahrip etmeden, tarihi ve kültürel yapıya uygun yapmak da önemli. Mahallelerde oturanları mağdur etmeyecek, birey odaklı dönüşüm yerinde olacaktır." şeklinde konuştu.


YEŞİL BİNALAR YAPILSIN


İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) ve TÜSİAD tarafından ortaklaşa düzenlenen 4. Uluslararası İnşaatta Kalite Zirvesi bugün İstanbul'da yapıldı. Dayanıklı yapı ve yeşil bina gibi temaların ele alındığı zirvenin açılış konuşmasını TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner yaptı. Türkiye'deki yapıların büyük bir bölümünün doğayı tahrip ettiğini söyleyen Boyner, "Binaların çevreye darbelerinin minimuma indirilmesi adına yeşil bina kriterleri ortaya koyuldu. Yeşil binalar, enerji ve binada daha tasarruflu olup daha sıhhatli bir ortam vaat ediyor." şeklinde konuştu.


BİREY ODAKLI DÖNÜŞÜM YERİNDE OLACAKTIR


Yeşil binaların yüksek maliyetler gerektirmediğinri belirten TÜSİAD Başkanı Boyner sözlerini şöylü sürdürdü: Cari açığın yüzde 67'ye tekabül eden bülümü enerji ithalatından geliyor. Enerji giderlerinin yüzde 40'ı binalardan kaynaklanıyor. Bunun büyük bölümü ısıtma ve soğutma için kullanılıyor. Burada şu da muhakkak yalıtımı yapılan binaların oranı yüzde 10'u aşmıyor. Deprem bölgesi olsak da afetlere ve çarpık yapılara karşı kanunlar ile faaliyetlerimiz yeterli gelmedi. Binaların büyük bölümü daha evvel yürürlükte olan kanunlara göre yapıldı. Onun için dayanıklı değil. Kuşku yok şu an bunların yenilenmesi, yeniden yapımı gerekiyor. Bu çerçevede kentsel dönüşüm önemli. Ama bu dönüşümü bölgelerin dokularını tahrip etmeden, tarihi ve kültürel yapıya uygun yapmak da önemli. Mahallelerde oturanları mağdur etmeyecek, birey odaklı dönüşüm yerinde olacaktır. Bu anlamda dünyada başarılı dönüşüm projeleri ele alınarak, deneyimlerden faydalanmak gerekiyor.


İDT(FOTOĞRAF)